Nieuwsbrief december 2022

Terwijl menig tenen nog ontdooien van de eerste stevige winterprik, zijn we opnieuw van de partij met de laatste nieuwsbrief van 2022. In deze nieuwsbrief schotelen we jullie graag onder meer de resultaten voor van een jaar vol niet-productieve investeringen. Daarnaast plannen we begin 2023 nog enkele webinars en kan je ons een bezoekje brengen op Agriflanders.

Veel leesplezier en alvast een warm en deugddoend eindejaar gewenst!  

Planning infomomenten en demo's

Kom onze stand bezoeken op Agriflanders
12-15 januari 2023

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, wordt van 12 tot en met 15 januari opnieuw Agriflanders georganiseerd in Flanders Expo te Gent. Samen met WERKERS zullen wij stand 4421 bemannen (of bevrouwen ;-)) in Hal 4. Kom dus zeker eens langs voor een knabbel, babbel en wat info! 

Hopelijk tot dan?!
 
Lees meer

Boerennaturen webinars - kom opnieuw enkele uren turen in de boerennatuur

Graag nodigen we jullie uit om één of meerdere van onze webinars mee te volgen die plaats zullen vinden begin 2023. Hier nog kort even de planning:
  • 19/01/2023 - Beestige boerennatuur
  • 02/02/2023 - Aan de slag met functionele bloemenranden
  • 02/03/2023 - Op weg met het nieuwe GLB
Elke webinar start om 20h en duurt ongeveer een uurtje.
 
Schrijf je hier in

SAVE THE DATE
TWEEDAAGS VELDBEZOEK ZEELAND
15-16 maart 2023

In het kader van het Interreg NWE project FABulous Farmers organiseren we een tweedaags bezoek aan het pilootgebied in Zeeland (Nederland). Het bezoek start woensdagmiddag (15/03/2023) en eindigt rond 16u op donderdag 16/03/2023, de overnachting zal plaats vinden in Goes. Tijdens het bezoek zullen enkele akkerbouwers bezocht worden die aan de slag gaan met verschillende maatregelen rond functionele agrobiodiversiteit. Meer concrete details en mogelijkheid tot inschrijven zullen begin 2023 op onze website verschijnen, maar zet alvast de datum in je agenda als je er graag bij bent. De onkosten voor dit veldbezoek zullen vanuit het project vergoed worden voor de deelnemende landbouwers.
 
Nog meer boerennatuurlijk nieuws!

Landbouwers investeren in meer boerennatuur

Sinds de lancering van de vernieuwde niet-productieve investeringen (NPI's) in juli 2021 dienden Vlaamse land- en tuinbouwers ruim 1700 aanvragen in voor maatregelen rond water, landschap, biodiversiteit en erosie. Met deze mooie cijfers neemt de sector duidelijk het initiatief om klimaatrobuuster te werken en creëren landbouwers terzelfdertijd extra beschutting en voedsel voor vogels en insecten. Boerennatuur Vlaanderen begeleidt - met partners Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen - landbouwers bij het aanvragen, adviseren en uitvoeren van deze maatregelen en blikt terug op een succesvolle campagne.
 
Lees meer

OPROEP: erosie- en watermaatregelen Zuid West-Vlaanderen

Boerennatuur Vlaanderen is samen met Leiedal en Inagro op zoek naar landbouwers met percelen ten zuiden van de E17 in Harelbeke, Deerlijk, Waregem, Anzegem, Zwevegem, Spiere-Helkijn of Avelgem. Samen willen we maatregelen nemen rond bodem- en waterbeheer. Er zijn al enkele erosieknelpunten aangepakt in Zwevegem, waar twee boeren via VLIF NPI-steun in houthakseldammen investeerden. Er wordt ook gekeken naar het plaatsen van stuwtjes zodat boeren meer water kunnen ophouden. Heb je interesse? Neem dan contact op met Koen Verellen (koen.verellen@boerennatuur.be).
 
Meer info over het project

Slapen patrijzen in bomen?

Patrijzen brengen hun ganse leven door op de grond, tenzij ze moeten vluchten of naar hun slaapplaats vliegen tijdens de avondschemering. Patrijzen zitten dus nooit in bomen. Buiten het broedseizoen kiezen ze vaak een open veld, zoals graanstoppels of braakliggende percelen, om de nacht door te brengen. Slapen in het midden van een veld verhoogt ook hun overlevingskans want roofdieren zoals vossen patrouilleren vaak langs akkerranden. Patrijzen vliegen ook naar hun rustplaats om geen geurspoor achter te laten. De volgende nacht keren patrijzen niet terug naar exact dezelfde locatie. Patrijzen in een klucht rusten in een cirkel met de hoofden naar buiten gericht zodat ze mogelijke roofdieren snel opmerken.

Foto: © Markus Jenny
 
Meer info over PARTRIDGE

Wist je dat...

  • Het sinds 16 december niet meer mogelijk is om boerennatuurpakketten te bestellen? Je wel gewoon zelf nog bijenhotels, steenuilenkasten en wildredders kan bestellen met NPI-steun, maar je dan wel zelf een leverancier moet contacteren?
  • We wel heel dankbaar zijn voor alle landbouwers die er al eentje bestelden?
  • We sinds kort voor enkele maanden een stagiaire hebben? Dat Vere Goes zal helpen bij onze akker- en weidevogelprojecten? Dat ze agro- en biotechnologie studeert in Sint-Niklaas?
Boerennatuurlijke groet,
  
Bart, Sven, Pim, Korneel, Maarten, Steve, Leen, Jerome, Fien, Maaike, Ine, Brecht, Leen en Koen

 

Diestsevest 40
3000 LEUVEN
Tel 016 28 64 64

www.boerennatuur.be


IBAN: BE07 7360 0263 8666 / BIC: KREDBEBB / BTW: BE 0849 422 565
 






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ABC Eco² · Diestsevest 40 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp