Ontdek onze voorjaarsdemo's, het laatste nieuws uit onze projecten en enkele handige tips rond niet-productieve investeringen 

Na drie geslaagde webinars rond niet-productieve investeringen daalden de coronacijfers eindelijk omgekeerd evenredig met de lengte van de dagen. Hoog tijd dus om opnieuw het veld op te gaan, om live demonstraties te plannen, jullie ervaringen rechtstreeks te horen en vragen/suggesties sneller op te pikken. Hieronder vind je een overzicht van de demo's en vormingen die op stapel staan in maart en april. Daarnaast verneem je hoe onze koolstofboeren de nationale pers haalden en een aantal van onze projecten ook in de prijzen vielen. Tot slot vestigen we je aandacht op de niet-productieve maatregelen met enkele tips voor wie er binnenkort mee aan de slag wilt gaan. 

Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort ergens ten velde!

Planning infomomenten en demo's


Demo 8 maart 2022: Aanplant en beheer van knotbomen (Beernem)

Sinds vorige zomer is het mogelijk om als landbouwer binnen de VLIF-reglementering de aankoop en aanplant van je bomen en struiken rond de hoeve en omliggende percelen voor 100% gesubsidieerd te krijgen met het normbedrag als maximum. Dit kan onder de vernieuwde niet-productieve investeringen. Tijdens deze demonamiddag geven we toelichting rond de beplantingsmogelijkheden voor een landbouwbedrijf en focussen we hierbij op knotbomen en hun onmiskenbare natuur- en landschapswaarde. Bovendien demonstreren we ook ter plaatse hoe ze onderhouden worden.

Start presentaties om 13u30, einde van de demonstratie voorzien om 16u.

Klik hier voor het volledige programma en gratis inschrijving


Demo 11 maart 2022: Niet-productieve investeringen in theorie en praktijk met demonstratie slimme stuw (Sint-Gillis-Waas)

Binnen diezelfde niet-productieve investeringen (NPI's) passen ook maatregelen rond waterbeheer (bv. spaarbekkens, stuwen, peilgestuurde drainage). Dit infomoment geeft je een algemeen overzicht over hoe NPI's werken en illustreert hoe een aanvraag verloopt en waarop je best let. We zoomen daarna in op de maatregelen rond water en meer concreet op de mogelijkheden voor het aanleggen van stuwen en peilgestuurde drainage in functie van waterberging op perceelsniveau.

Start presentaties om 13u30, einde demo van slimme stuw voorzien om 15u45.

Klik hier voor het volledige programma en gratis inschrijving

Infomoment 14 en 16 maart 2022: Je landbouwbedrijf versterken tegen klimaatwijziging? (Zandhoven, Kasterlee)

Op 14 en 16 maart organiseert {beek.boer.bodem} twee infomarkten voor landbouwers in de vallei van de Kleine Nete. Landbouwers zijn van harte welkom om er hun terreinexpertise te delen. Met deze informatie werkt {beek.boer.bodem} het nodige actieplan uit zodat we de landbouwers in de vallei binnenkort een zo groot mogelijk menu aan klimaatrobuuste maatregelen kunnen aanbieden. Uiteraard kun je als landbouwer ook bij de medewerkers terecht met vragen over hoe je je bedrijf beter bestand maakt tegen klimaatuitdagingen. Ook vragen rond niet-productieve investeringen en hulp bij je aanvraag op het e-loket is voorzien!

Telkens van 13u tot 16u. 

Klik hier voor het volledige programma en gratis inschrijving

Infomoment en terreinbezoek 15 maart 2022: Boeren op peil (Arendonk/Ravels)

Het project ‘Boeren Op Peil in Arendonk en Oud-Turnhout’ wil de land- en tuinbouwsector versterken tegen extreme weersomstandigheden. Dit doen we onder meer met klimaatrobuuste maatregelen die je kan inzetten op je bedrijf, en met advies en bijstand op maat. 
 

Bekijk je klimaatmaatregelen graag eens de praktijk? Na de infomarkt kun je aansluiten bij het bedrijfsbezoek aan aardappelteler Van Ginhoven die kiest voor peilgestuurde drainage als klimaatrobuuste techniek.

Start infomoment vanaf 12u30, einde demo voorzien om 16u.

Klik hier voor het volledige programma en gratis inschrijving
Boerennatuur in het nieuws

Oproep vragenlijst rond functionele agrobiodiversiteit

FABulous Farmers is een Europees project waarin we landbouwers ondersteunen in de transitie naar meer agro-ecologisch handelen op hun bedrijf. Hierbij is het doel van het project om landbouwers minder afhankelijk te maken van externe inputs, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, door het gebruik van Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) aan te moedigen. Twee van de pilootgebieden binnen dit project liggen in Vlaanderen: de Merode en het Pajottenland. Binnen het project verzamelen we oa. ervaringen van landbouwers met ‘beslissingsondersteunende tools’ (Engels: Decision support Tools) voor het implementeren van FAB-maatregelen op hun bedrijf. Dit doen we aan de hand van deze korte (max. 5 min.) online enquête. Het zou het project dus goed vooruit helpen als u deze even zou willen invullen! 

Vul hier de vragenlijst in

Belgische landbouwers worden koolstofboeren

Samen met Lidl Belgium, Boerenbond,  Bodemkundige Dienst van België en Rikolto - Vredeseilanden starten we een consortium op waarbij landbouwers begeleid worden om de shift te maken naar 'carbon farming'. Door koolstofopslag in landbouwbodems te stimuleren, is er binnen de landbouwsector een groot potentieel om CO2-concentratie in de atmosfeer te verminderen. Uiteraard is het hierbij belangrijk dat de landbouwers correct vergoed worden voor hun inspanningen. Onze taak zal bestaan uit de directe begeleiding van de landbouwers. 

Lees hier het volledige artikel

Vier maal prijs in wedstrijd ‘Prima Plattelandsproject 2021’

Op 10 december vond de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Prima Plattelandsproject 2021’ plaats die werd georganiseerd door Vlaams Ruraal Netwerk. Drie projecten van Boerennatuur Vlaanderen werden genomineerd voor de categorieën ‘innovatie in de landbouw’, ‘inzetten op milieu’ en ‘inzetten op klimaat’. En jawel hoor, alle drie de projecten kwamen als winnaar uit de bus in hun categorieën. Bovendien won {beek.boer.bodem} ook de publiekprijs. Vier maal prijs dus! 

Lees hier het volledige artikel

Laatste nieuws en tips rond niet-productieve investeringen

Wist je dat:

  • De lancering van het boerennatuurpakket meer dan 100 landbouwers inspireerde om er eentje te bestellen? De eerste lading van 50 pakketten vertrekt komende weken naar hun nieuwe eigenaars. De productie van de overige loopt en nieuwe pakketten kunnen nog steeds besteld worden via onze webpagina.

  • Nieuwe infofiches beschikbaar zijn via de website van het departement Landbouw & Visserij? De voorwaarden voor Niet-Productieve Investeringen (NPI's) zijn minder streng dan voor reguliere VLIF, maar er blijven een aantal zaken belangrijk om te controleren: een ondernemingsnummer met duidelijke landbouwactiviteit (nacebel-code), een maatschappelijke zetel in Vlaanderen, nood aan vergunning of adviesdocument en de specifieke voorwaarden uit de infofiches. Sommige zaken kunnen via het e-loket ingediend én goedgekeurd worden (bv. niet-landbouw nacebel-code) en worden pas afgekeurd na indienen van factuur. Contacteer ons dus zeker in geval van twijfel!

  • De huidige blokperiode loopt tot 31/3/2022?

  • Je houtkanten, hagen, heggen en bomen(rijen) moeten geplant zijn tegen 15/3/2022? Wil je komende winter aanplanten, contacteer ons via npi@boerennatuur.be om alvast je advies aan te vragen.

Klik hier voor meer info rond NPI's én de video's van onze webinars
Boerennatuurlijke groet,
  
Het voltallige team in volle groei (waarover meer de volgende keer!)
Bart, Sven, Brecht, Pim, Korneel, Maarten, Steve, Leen, Jerome, Fien, Maaike en Ine

 

Diestsevest 40
3000 LEUVEN
Tel 016 28 64 64

www.boerennatuur.be


IBAN: BE07 7360 0263 8666 / BIC: KREDBEBB / BTW: BE 0849 422 565
 






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ABC Eco² · Diestsevest 40 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp