Nieuwsbrief oktober 2022

Een warme najaarszon afgewisseld met hier en daar een bui: we zijn al met slechter weer de maand november ingegaan! De veel te hete en droge zomer zorgde ervoor dat de najaarsdrukte op het veld nog wat vroeger begon dan anders. Ook bij Boerennatuur schakelden we sinds september weer een versnelling hoger met verschillende demo's rond landschap en water. In november en december hebben we nog enkele demo's in 't verschiet op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Nog niet alle data liggen vast maar we lichten alvast een tipje van de sluier hieronder.

Tijdens de wintermaanden plannen we naar goede gewoonte enkele 'boerennaturen': webinars waarin we in een uurtje enkele boerennatuur-thema's onder de loep houden. Houd onze website en Facebook in de gaten waar we de meest recente info posten!

Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort ergens ten velde!  

Planning infomomenten en demo's

DEMO - Aanleg en beheer van hagen en dammen in de strijd tegen erosie (16 november)

De Vlaamse Ardennen zijn naast hun legendarische kasseistroken en hellingen ook gekend als een erosiegevoelige regio. Uit de waaier aan maatregelen focussen we hier op twee zaken: kleine landschapselementen als hagen, heggen en houtkanten en strategische geplaatste erosiedammen. In beide gevallen bekijken we niet alleen voorwaarden en subsidies voor de aanleg ervan maar staan we ook stil bij het beheer na aanleg (bv. houthaksel aanvullen, beheerovereenkomsten...). Afsluiten doen we met een demo van de hagendorser van Werkers in aanneming. De datum voor deze demo ligt vast op 16 november in de namiddag. De locatie wordt binnenkort vastgelegd en zal Kluisbergen of Maarkedal zijn. Gerichte mailing in de streek volgt maar wil je erbij zijn, mail dan even naar maaike.de.ridder@boerennatuur.be

DEMO - Het nut van knotbomen (24 november)

Knoestige knotbomen zijn al eeuwenlang een vertrouwd beeld in ons cultuurlandschap. De meerwaarde van knotbomen voor het landschap, biodiversiteit en erosiebestrijding is gekend. Op deze demo zetten we alle bestaande mogelijkheden voor steun bij aanplant en beheer van je knotbomen, houtkanten en hagen overzichtelijk op een rij. We laten je ook zien dat het hout een waardevolle grondstof is, als duurzame energiebron en als koolstofbron in de bodem. Het knotten zelf, iets wat om de 5 à 7 jaar moet gebeuren, blijft een zeer arbeidsintensieve en gevaarlijke klus. Op 24 november om 10u in Oosterzele zie je machines aan het werk op het veld die snel en veilig knotten en de takken verhakselen tot houtsnippers.  
Lees meer

DEMO - Slim waterbeheer in het noorden van de Kempen
(eind november-begin december)

Periodes van droogte afgewisseld met hevige stortbuien vragen om een doordacht waterbeheer: sparen om droogte uit te stellen en vertraagd afvoeren om overstroming te voorkomen. Slimme stuwen en peilgestuurde drainage kunnen terecht rekenen op veel belangstelling. We demonstreren beide technieken in Essen tijdens een namiddagsessie. Naast de demo is er vooral aandacht voor de kostprijs en mogelijke subsidies via onze lopende projecten of niet-productieve maatregelen. 

Wil je een reeds gedraineerd perceel omvormen naar peilgestuurde drainage met of zonder stuw in de afvoergracht? Print je locatie even af en breng ze mee, we voorzien tijd om te kijken wat kan en indien mogelijk, meteen een steunaanvraag te doen. Een concrete datum en locatie volgen via regionale mailing maar wil je erbij zijn, mail dan maaike.de.ridder@boerennatuur.be en we zetten je met stip mee op de mailing list! 
Nog meer boerennatuurlijk nieuws!

Kan subirrigatie met gezuiverd afvalwater de oogst redden van droogte?

De voorbije jaren werd Vlaanderen geconfronteerd met lange en intense periodes van droogte. De vraag naar water voor de landbouw is dan erg groot, terwijl onze natuurlijke waterbronnen onder druk staan. De VUB, Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en Aquafin onderzoeken nu of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie een oplossing kan bieden.
 
Lees meer

2,5 ha bloemenrand extra dankzij de landbouwers

Steeds meer landbouwers zaaien bloemenranden in en zorgen zo voor een biodivers en prachtig landbouwlandschap. Dit najaar was ideaal voor het inzaaien van bloemenranden. De warme temperaturen en de afwisseling tussen regen en zon creëren perfecte omstandigheden om de fijngezaaide mengsels van éénjarigen (bv. korenbloem) en meerjarigen (bv. gewone rolklaver en heggenwikke) te zaaien. Deze soorten trekken bovendien nuttige insecten (bv. lieveheersbeestjes en zweefvliegen) aan die zo aan natuurlijke plaagbestrijding doen in de aanpalende gewassen.

Wil je zelf aan de slag met het zaaien van bloemenmengsels? Dan geven we graag advies.
 
Kom hier meer te weten over bloemenranden

Keverbanken: wat, waarom en hoe?

Een keverbank is een verhoogde strook akkerland begroeid met ruige, polvormende grassen en bloeiende kruiden. Deze strook ligt in het midden of langs een akker en is ongeveer een halve meter hoog en twee tot drie meter breed. Keverbanken kennen hun oorsprong in de vroege jaren ‘80 in Engeland, waar ze als landbouwkundige maatregel werden ingezet voor de overwintering van nuttige insecten zoals loopkevers en spinnen. Nadien bleken deze keverbanken ook een positief effect te hebben op grondbroedende akkervogels zoals de patrijs.
 
Lees meer

Eindsprint voor de boerennatuurpakketten!

Zo'n 200 landbouwers bestelden een pakket met daarin een bijenhotel, nestkast en/of wildredder, een initiatief van Boerennatuur met steun van Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen. Een heel fijn resultaat! Sinds deze zomer kan je ook zelf je pakket samenstellen via onze website. Je kan dit nog doen tot 16/12/2022, samen vallend met de deadline voor laatste blokperiode voor de niet-productieve investeringen (NPI's). Die subsidies lopen door in 2023 maar ons pakket wordt dan de laatste maal besteld bij de lokale productieateliers. Wil je nog graag mee op de kar springen, dien dan je aanvraag in via de link hieronder en ontvang jouw pakket in het late voorjaar van 2023.
 
Aanvraag en meer info

Laatste KRATOS adviezen

Vanaf 2023 zullen onder het nieuwe GLB geen KRATOS-adviezen meer aangevraagd kunnen worden. Maar voor we zover zijn, kan het dus wel nog! Wil je graag een advies omtrent boerennatuur op maat van je bedrijf? Vraag dan nog voor 20/12/2022 een KRATOS-advies aan via het e-loket. Meer praktische info hieromtrent vind je via onderstaande link!
 
Meer info

Enquête rond impact droogte op landbouw

Een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen, de KU Leuven en ILVO gaat na wat de impact is van de droogte op de landbouw. Daarbij willen ze ook nagaan wat het potentieel is van blauwgroene maatregelen (zoals stuwtjes, infiltratiebekkens en wadi's) om de negatieve effecten van droogte te verminderen. Hierbij willen de onderzoekers nagaan als dergelijke blauwgroene maatregelen economisch interessant kunnen zijn voor landbouwers. Indien jullie graag 5 minuutjes investeren in dit onderzoek, vinden jullie de weg naar de enquête via onderstaande link.
 
Neem deel aan de enquête
Boerennatuurlijke groet,
  
Het voltallige team 
Bart, Sven, Pim, Korneel, Maarten, Steve, Leen, Jerome, Fien, Maaike, Ine, Brecht, Leen en Koen

 

Diestsevest 40
3000 LEUVEN
Tel 016 28 64 64

www.boerennatuur.be


IBAN: BE07 7360 0263 8666 / BIC: KREDBEBB / BTW: BE 0849 422 565
 






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ABC Eco² · Diestsevest 40 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp