Nog slimmer aan zet met het boerennatuurpakket!

Het boerennatuurpakket combineerde tot 30 juni 2022 twee of drie laagdrempelige niet-productieve investeringen die biodiversiteit een boost geven rondom je bedrijf. Sinds 1 juli 2022 kan je zelf je pakket samenstellen met de volgende elementen: één of meerdere nestkasten om de steenuil te huisvesten, bijenhotel(s) met een bijenwand uit diverse materialen en een akoestische wildredder die wild verjaagt voor de maaier aankomt.

Belangrijkste regel: zorg ervoor dat je aan 1000 euro (excl. BTW) komt voor een geldige aanvraag!

100% terugbetaald voor land- en tuinbouwers 
Al deze investeringen (excl. BTW!) worden sinds juni 2021 volledig terugbetaald via VLIF-steun voor niet-productieve investeringen. De steunvoorwaarden zijn toegankelijk voor de meeste land- en tuinbouwers: je moet beschikken over een landbouw- en ondernemingsnummer incl. landbouwactiviteit, je leeft de wettelijke normen na, dient een aanvraag in voor minstens 1000 euro (excl. BTW) en start pas je investering na de goedkeuring van die aanvraag.

Lokale productie en levering door collega-landbouwers
Bijenhotels en steenuilenkasten worden gemaakt in sociale ateliers in Vlaanderen en voorzien van het ingebrand campagnelogo, de wildredders en nesten voor de boerenzwaluw worden in Nederland geassembleerd. Werkers in aanneming bezorgt je pakket aan huis. Alle partners in productie en distributie krijgen een eerlijke verloning en we blijven hierbij zo lokaal mogelijk.

Primeur voor Boerennatuur Vlaanderen en Boerenbond
Boerennatuur Vlaanderen maakt het je gemakkelijk en stelt bovenstaand keuzemenu samen. Samen met Boerenbond rollen we dit project uit. Zo geven we met z’n allen vanuit de sector een positief en zichtbaar signaal naar biodiversiteit toe binnen het landbouwlandschap.

Praktisch

STAP 1

Vul je gegevens in op volgend formulier en duid aan welke elementen je wenst (let wet: wildredder enkel aan te vragen bij maaiactiviteiten!).
Na deze algemene gegevens vind je een instructievideo die je op een vijftal minuten door de aanvraag via het e-loket loodst. Houd dus je identiteitskaart in de buurt. Is je aanvraag op het e-loket rond, dien ze in en vul het dossiernummer -zichtbaar in de bevestigingsmail van het e-loket- in op het formulier hieronder. Heb je geen dossiernummer omdat iets misliep met je vraag? Dat kan je ook aanduiden zodat we weten dat er interesse is en we je kunnen begeleiden om je dossier in orde te krijgen. Klik daarna op verzenden.

* Opmerking: het bijenhotel bestaat uit een groot en klein bijenhotel, samen 1 m² bijenwand (foto van het kleine hotel volgt).

Prijzen onderdelen pakket (excl. BTW) 
Bijenhotel = 1270 €*
Nestkast steenuil = 165 €
Akoestische wildredder = 200 €

STAP 2

Op het einde van een blokperiode sluiten we de bestelling af. Bestellingen na de einddatum van een blokperiode komen automatisch terecht in de volgende blokperiode. Einddata van de vijf blokken waarin we het pakket aanbieden: 17/12/2021 (!), 31/03/2022, 30/06/2022, 30/09/2022, rond 15/12/2022.

STAP 3

Ongeveer 2 weken na het afsluiten van een blokperiode ontvang je een mailtje van het e-loket om de goedkeuring te melden. Krijg je dit niet, dan neem je best contact op via npi@boerennatuur.be.

STAP 4

De productie van de pakketten gaat van start en eindigt bij het afleveren van je pakket aan huis door Werkers in aanneming. Enkele weken voor de levering komt één duidelijke factuur (ook via Werkers in aanneming) die je tijdig betaalt om een vlotte levering te garanderen.

STAP 5

Deze factuur dien je in via het e-loket en zo eindigt de vijfde stap met de volledige terugbetaling van je pakket binnen de 6 maand.