Agrobeheergroepen, afgekort ABG’s, zijn laagdrempelige samenwerkingsverbanden met lokale landbouwers die werken rond de boerennatuur. De landbouwers bepalen zelf de thema’s die ze opnemen, de rol die ze hierin spelen en hoe ze dit combineren met hun bedrijf.
Waarom een agrobeheergroep?
- Door samen te werken in een agrobeheergroep kunnen (grotere) beheerwerken aangepakt worden waarbij ieder zijn expertise en specifieke machine kan inzetten.
- Dergelijke samenwerking zorgt tevens voor een gebiedsgerichte aanpak met een gefundeerde visie en een haalbaar resultaat.
- De agrobeheergroep fungeert bovendien als 1 gezamenlijk aanspreekpunt voor lokale landbouwers die zich engageren rond landschap, natuur, milieu en klimaat. Op deze manier is er een inspraakmogelijkheid voor landbouwers om, los van het syndicale, deel te nemen aan projectontwikkeling.
- Een agrobeheergroep kan ook deelnemen aan projecten al dan niet met externe partners.
- Binnen een agrobeheergroep wordt aan kennisopbouw en –uitwisseling gedaan, zowel individueel als met andere agrobeheergroepen in Vlaanderen
Overzicht van onze agrobeheergroepen
Thema
Gebied
Pajottenland
De agrobeheergroep is werkzaam rond landschapsbeheer en (FAB)bloemenranden in het ruime Pajottenland en een deel van de Zennevallei.
Leie- & Scheldekouters
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen met betrekking tot het beheer van akkervogelmaatregelen.
Lampernisse
Samenwerking rond het collectief beheer van private slootgrachtjes met betrekking tot waterbeheer.
Beverhoutsveld
Landbouwers werken in deze agrobeheergroep samen rond botanisch graslandbeheer en zetten zich in voor het inzaaien van bloemenmengsels in verschillende akkerranden.
Agronatuurbeheer Zemst
Met deze agrobeheergroep werkten we mee aan de opmaak van een beheerplan voor grachten en houtkanten. De komende jaren zullen landbouwers ingeschakeld worden om dit beheerplan uit te voeren. Ook werken ze mee aan Natura 2000-doelstellingen door percelen met een groene bestemming in te richten en te onderhouden. Boerennatuur Vlaanderen ondersteunt hen in de zoektocht naar middelen om hun inspanningen te vergoeden.
Gentse Kanaalzone Zuid
Met deze agrobeheergroep voeren we allerlei werken uit. Zo hebben we al verschillende maaiwerkzaamheden uitgevoerd in de haven van Gent. Ook hebben we al verschillende bomen aangeplant als groenscherm voor de haven.
Berlare-Laarne-Wetteren-Wichelen
Deze agrobeheergroep is actief rond weidevogelbeheer. De landbouwers hebben allemaal percelen in de Kalkense Meersen en zouden deze in de toekomst deze percelen verder beheren met oog op ecologische en economische duurzaamheid.
Kapelpolder
In deze agrobeheergroep wordt samengewerkt en kennis uitgewisseld rond het verhogen van de biodiversiteit, met focus op de patrijs en andere akkervogels.
Schelde-Leie
In deze agrobeheergroep zaaien landbouwers samen bloemenranden in. Hiervoor hebben ze zelf een machine ontwikkeld. ook willen we samen met de landbouwers zoveel mogelijk onderhoudswerken uitvoeren in het parkbos en de omgeving.
Groot-Maldegem
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen rond het beheer van houtkanten. Er werd een beheerplan opgemaakt zodat de landbouwers weten welke houtkant in welke periode op welke manier beheerd moet worden. De landbouwers zaaien hier ook bloemenranden in en hebben nestkasten opgehangen voor o.a. zwaluw en kerkuil.
Kruibeke-Bazel-Rupelmonde
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen rond het beheer van een Weidevogelgebied. Zo laten ze runderen grazen en maaien ze verschillende percelen in functie van de aanwezige weidevogels. Ook is er in deze regio een randenmaaier beschikbaar voor onderhoud van de 1 m teeltvrije zone.
Hamont-Achel & Pelt
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen rond het onderhoud en het beheer van lokale stuwen en peilgestuurde drainage.
Lille-Kasterlee
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen rond het onderhoud en het beheer van stuwen in perceelsgrachten. Verder wordt ook gewerkt aan een duurzaam bodembeheer en een klimaatrobuust teeltsysteem.
Essen-Kalmthout
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen rond het onderhoud en het beheer van stuwen in perceelsgrachten. In het kader van het Interreg-project Triple C is daar recent ook peilgestuurde drainage aan toegevoegd.
Brechtse Heide
In deze agrobeheergroep werken landbouwers samen rond het onderhoud en het beheer van stuwen in perceelsgrachten. Verder wordt ook aan houtkantenbeheer in de Brechtse Heide gedaan en zijn bij de opstart van de agrobeheergroep poelen in dit beschermd landschap aangelegd.
Waterconservering Wuustwezel
De agrobeheergroep Waterconservering Wuustwezel werkt rond het onderhoud en het beheer van stuwen in perceelsgrachten.
Heb je nog vragen of kunnen we je met iets helpen?
Neem gerust contact met ons op