Wat we doen

Hoe we werken

Onze rol als adviseur

Het is een open deur intrappen dat landbouw en natuur sterk met elkaar verbonden zijn. Als landbouwer kom je er ongetwijfeld regelmatig mee in aanmerking en heb je wellicht heel wat vragen over wat dit kan betekenen voor uw bedrijf. Het is dan ook vaak niet evident om wegwijs te vinden in het kluwen van wetgeving, subsidiemogelijkheden,…

Boerennatuur Vlaanderen is goed thuis in deze complexe materie, wij zoeken win-wins tussen landbouw en natuur, en tussen economie en ecologie. We zijn dan ook de geschikte partner om u te begeleiden om zowel de ecologische als economische kansen op vlak van biodiversiteit op uw bedrijf te maximaliseren en eventuele belemmeringen en beperkingen tot een minimum te herleiden.

Advies op maat voor water, bodem, landschap en biodiversiteit

Via de kennisportefeuille van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij krijgt elke actieve landbouwer een budget van 2.000 euro toegewezen voor de periode 2024-2025. Met dit budget kan je dan de kostprijs van een bedrijfsspecifiek advies (exclusief btw) voor 70% terugbetaald krijgen, zolang het toegewezen budget niet overschreden wordt.

Boerennatuur Vlaanderen is erkend als adviesverlener. Bekijk hier onder ons adviesaanbod via de kennisportefeuille.

Biodiversiteit

Wegwijs in vergroening op je bedrijf

Er bestaan veel verschillende subsidiekanalen voor diverse vergroeningsmaatregelen, denk maar aan beheerovereenkomsten, ecoregelingen, en allerhande agromilieu- en klimaatmaatregelen. In dit advies bekijken we samen welke maatregelen relevant en mogelijk zijn specifiek voor jouw bedrijf.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000012

Natuurlijke plaagbestrijding: bloemenranden

Bloemenranden zijn niet enkel mooi en goed voor de biodiversiteit, ze kunnen ook nuttig zijn. Via de inzaai van gerichte bloemenmengsels trek je nuttige insecten aan, zijnde bestuivers en natuurlijke vijanden zoals zweefvliegen en sluipwespen. Deze natuurlijke vijanden onderdrukken mee plaaginsecten in de aanpalende gewassen. In dit advies gaan we op zoek naar de geschikte locatie en het geschikte mengsel voor de bloemenrand, geven we praktische tips rond aanleg en beheer en bekijken we de mogelijke subsidies.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000020

Soortenbescherming op het landbouwbedrijf

Door gerichte maatregelen toe te passen, zoals nestbescherming van akker- en weidevogels zoals de kievit, het aanleggen van wilde hoekjes en het creëren van andere geschikte habitats, kan je mee wild beschermen op jouw bedrijf. Via dit advies zoeken we samen naar geschikte maatregelen en oplossingen voor soortenbescherming op maat van je bedrijf.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000019

Faunavriendelijk maaien

Het is belangrijk om maaislachtoffers te vermijden. Geen enkele landbouwer ziet graag wild onder de maaibalk verdwijnen. Bovendien kunnen de kadavers in de kuil leiden tot botulisme, het is dus niet zonder gevaren. Bij dit advies bekijken we samen de concrete maatregelen die je kan nemen om maaislachtoffers te beperken.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000021

Water

Omvorming van klassieke naar peilgestuurde drainage

Op percelen die klassiek gedraineerd worden stroomt het water voortdurend weg, zelfs wanneer het droge seizoen nadert en je liever water vasthoudt. Via peilgestuurde drainage kan je het waterpeil in je percelen zelf regelen. In dit advies bekijken we de mogelijkheden op terrein, doen we de nodige administratieve aanvragen, brengen we je in contact met ervaren aannemers en bekijken we de mogelijke subsidies.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000013

Beheer het waterpeil in je percelen met regelbare stuwen

Een stuw is een technische constructie die toelaat om water in een watervoerende gracht langer vast te houden, zonder risico op overstroming. Door het stoppen van het continue afwaterende effect van de gracht, krijgt het water de tijd om in de bodem te infiltreren en komt het zo meer tot de beschikking van de gewassen. Binnen dit advies gaan we op terrein om de optimale stuwlocatie(s) te bepalen, doen we de omgevingsvergunningsaanvraag en bekijken we de mogelijke subsidies.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000014

Landschap

Aanleg van kleine landschapselementen

Kleine landschapselementen zoals hagen, heggen, bomenrijen, houtkanten en poelen vormen mee het Vlaamse landbouwlandschap. Voor de aanleg of aanplant bieden we een advies aan dat een terreinbezoek omvat om de geschikte soorten, locatie en grootte te bepalen. Daarnaast voorzien we de nodige adviesdocumenten die nodig zijn voor bepaalde subsidies of doen we de omgevingsvergunningsaanvraag in het geval van bijvoorbeeld een poel.

  • Houtkanten: Dossiernummer e-loket: ADV25000015
  • Hagen, heggen en bomenrijen: Dossiernummer e-loket: ADV25000016
  • Poelen: Dossiernummer e-loket: ADV25000017

Agroforestry

Voor advies bij de aanplantingsplannen en het beheer van agroforestry, ofwel boslandbouw, kunnen we u als deel van het consortium Agroforestry Vlaanderen ook advies verlenen. Dit adviesonderwerp staat weliswaar onder het aanbod van ILVO (trekker van het consortium) en niet onder het aanbod van Boerennatuur Vlaanderen. Hoe u hiervoor advies kunt aanvragen, vindt u via onderstaande knop.

Beheer van kleine landschapselementen

Kleine landschapselementen zoals heggen, houtkanten en knotbomen vergen natuurlijk ook het nodige beheer. Tijdens een terreinbezoek bepalen we samen welke houtkanten welk beheer krijgen en maken we de vergunning op. Daarnaast bekijken we de mogelijke beheersubsidies en voorzien we de nodige praktische tips voor het effectieve beheer uit te voeren of brengen we je in contact met geschikte aannemers.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000018

Bodem

Koolstofgehalte verhogen in je percelen met houtsnippers

Het inwerken van houtsnippers in de bodem verhoogt het koolstofgehalte en verbetert zo de bodemstructuur, waterhuishouding en weerbaarheid van de bodem. Bovendien is het een circulair verhaal wanneer de snippers afkomstig zijn uit lokaal landschapsbeheer. We bekijken samen de meest geschikte piste om aan houtsnippers te geraken, laten de analyse van snippers uitvoeren en adviseren bij de inwerking van de snippers (dosis, timing, vervolgteelt, …).

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000022

Erosiebestrijding

Geen enkele landbouwer ziet graag de meest productieve bodemlaag afspoelen in de gracht of op de weg tijdens zware onweders. Onder begeleiding van Boerennatuur Vlaanderen kunnen verschillende brongerichte maatregelen genomen worden en andere effectieve maatregelen zoals het plaatsen van een erosiedam.

  • Dossiernummer e-loket: ADV25000023

Hoe advies aanvragen via de Kennisportefeuille van ALZ?

  • Op het e-loket vindt u het goedgekeurde adviesaanbod terug.
  • Onder de tegel ‘Kennisportefeuille’ > ‘Gebruik kennisportefeuille’ > ‘Adviezen en vormingen’ vindt u een overzicht van adviezen en vormingen waarvoor u de kennisportefeuille kan inzetten.
  • Via de zoekvelden en filter kan u vervolgens het overzicht van onze adviesonderwerpen zien door op ‘Boerennatuur Vlaanderen’ te zoeken bij organisatie. Ook via de nummers bovenstaand vermeld bij alle adviesonderwerpen kan u rechtstreeks zoeken naar het desbetreffende advies.
  • Vervolgens kan u een steunaanvraag indienen voor het gewenste advies. Dit moet gebeuren voor het advies opstart.
  • Hierna kan u contact opnemen met Boerennatuur Vlaanderen voor het advies. Na afloop van het advies ontvangt u een factuur van ons die u eerst zelf dient te betalen.
  • Na afloop kan u een betalingsaanvraag indienen via het e-loket in uw kennisportefeuille. Vervolgens krijgt u het subsidiabel deel terugbetaald.

Advies via de KMO-portefeuille van VLAIO

Indien u niet voldoet aan de voorwaarden van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij en u toch advies wenst te ontvangen omtrent één van de onderwerpen, kan u ook via de KMO-portefeuille van VLAIO 30% subsidie op het advies ontvangen. Hierbij moet als thema ‘Duurzaamheid’ aangeduid worden.

Heb je nog vragen of kunnen we je met iets helpen?

Neem gerust contact met ons op