Nieuwsbrief april 2022

De voorjaarswerken op de akkers vinden volop plaats, bijen krijgen het stilaan druk met het bezoeken van bloesems en bloemen, de eerste Boerennatuur-pakketten vinden hun plaatsje op menige boerderijen, de koeien huppelen de weides weer op... Kortom, de lente is in 't land! En ook bij Boerennatuur Vlaanderen zullen we de komende maanden niet stil zitten. Met deze nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van alle demo's en evenementen die in mei en juni zullen plaats vinden!

Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort ergens ten velde!

FOTOWEDSTRIJD
Win vrijkaarten voor Agridagen in Ravels (20-22 mei)

Mooie boerennatuur, wie haalt niet af en toe z'n camera boven om ze te fotograferen?! Wij worden altijd heel vrolijk van de foto's die jullie ons doorsturen. En daar willen we jullie voor belonen! Daarom organiseren we een fotowedstrijd. Stuur ons je mooiste boerennatuur foto's door: deze foto's zullen we vervolgens delen via Facebook zodat onze volgers kunnen stemmen. De 5 foto's die de meeste likes krijgen, winnen! De makers van deze 5 foto's krijgen elk 2 vrijkaarten voor de Agridagen in Ravels toegestuurd.

Praktisch?
  • Stuur je foto ten laatste op 8 mei naar ine.deroo@boerennatuur.be met als titel 'Fotowedstrijd'
  • Meer dan 1 foto is welkom: in dat geval doet onze rechtvaardige jury al een preselectie om 1 laureaat in de wedstrijd te brengen*
  • Foto's kunnen ook met je gsm genomen zijn, probeer wel te zorgen voor een hoge resolutie
  • De wedstrijd zal vervolgens lopen van 9 tot en met 15 mei op onze Facebook-pagina
  • De winnaars brengen we op de hoogte in de week van 16 mei
Haal je camera dus uit de kast of check je gsm-instellingen voor de mooiste kiekjes! 

* Let op de 'kleine lettertjes': bij het doorsturen van een foto, geven jullie ons de toestemming om deze foto te gebruiken via onze communicatiekanalen.
Planning infomomenten en demo's

SAVE THE DATE
 'Beleef de boerennatuur' (7 juni 2022)

Op dinsdag 7 juni (12u-17u) organiseert Boerennatuur Vlaanderen haar jaarlijkse algemene vergadering. Na enkele digitale jaren - u kunt wel raden waardoor - kan deze dit jaar terug fysiek doorgaan. Aan deze vergadering koppelen we graag een boeiend terreinbezoek met demo. Dit alles zal doorgaan in en rond het Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. 

Officiële uitnodiging en het programma komen binnenkort jullie kant uit, maar stip deze dag alvast aan in jullie agenda!

SAVE THE DATE
Informatie- en inspiratie-avond (9 juni 2022)
'Samen inzetten op een klimaatslim Boerenlandschap Pajottenland'

Op zoek naar concrete informatie en inspiratie over hoe je als Pajotse land- of tuinbouwer kan inspelen op de maatschappelijke uitdagingen? Kom dan op 9 juni naar het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch in Roosdaal (19u-22u30).  

Na een kijk op de praktijk geven consulenten van Boerennatuur Vlaanderen en Boerenbond een blik op de toekomst. Daarna is het aan jullie: wat is jouw idee, waar wil je mee aan de slag en waarmee heb je goede of mindere ervaringen? Samen kijken we wat kan zodat je inzicht krijgt in de opties voor jouw bedrijf en de mogelijkheden tot samenwerking.

Wordt vervolgd!

SAVE THE DATE
Startmoment Rodeland (29 juni)

Boerennatuur organiseert een demowandeling bij Proefhoeve Bottelare rond biodiverse landbouw in het Rodeland. Samen met HOGENT, Proefhoeve Bottelare, de landbouwers en de Rodelandpartners willen we samen werken in het landbouwlandschap. Wandel mee of sluit aan bij de velddag van de proefhoeve in Bottelare.

De uitnodiging met inschrijvingslink (deelname is gratis) verschijnt nog op de website.

DEMO
Peilgestuurde drainage & subirrigatie in Bocholt (12 mei)

Wijzigende klimaatomstandigheden zorgen steeds vaker voor wateroverlast en verdroging, niet in het minst in landbouwgebieden. Met verschillende maatregelen wordt getracht het tij te keren. Zo biedt de omvorming van klassieke drainage naar een peilgestuurd drainagesysteem heel wat voordelen. Meer nog indien er de mogelijkheid is om het systeem ook omgekeerd te gebruiken voor subirrigatie. Beide technieken worden in deze demo gedemonstreerd in het bijzijn van de landbouwer en de drainage-experten.

Bent u benieuwd naar wat peilgestuurde drainage of subirrigatie voor uw bedrijf kan betekenen? Wilt u meer weten over de praktische uitvoering van het systeem? Schrijf dan snel in en kom een kijkje nemen!
 
Klik hier voor het volledige programma en gratis inschrijving

TWEEDAAGS BEZOEK LUXEMBURG
Veldbezoek & landbouwbeurs (30 juni - 1 juli)

In het kader van het Interreg NWE project FABulous Farmers organiseren we een tweedaags bezoek aan het pilootgebied in Luxemburg. Deze uitwisseling willen we graag open stellen naar landbouwers, onze leden dus. Het pilootgebied dat we bezoeken is gelegen rond het bassin van de Ober Sauerdam. Dit meer is één van de belangrijkste drinkwaterreservoirs in het Groothertogdom Luxemburg. De thema's binnen FABulous Farmers zijn ook gelinkt aan waterkwaliteit. Tijdens deze tweedaagse zullen we naast een aantal veldbezoeken en demo's ook de landbouwbeurs van Ettelbruck bezoeken. 
 
Klik hier voor het volledige programma en gratis inschrijving
Nog meer boerennatuurlijk nieuws!

OPROEP TOT DEELNAME PROJECT
Beter waterbeheer voor land- en tuinbouw via 'Drempels tegen droogte'

Droge zomers en korte, felle regenbuien hebben een negatieve impact op het landschap en onze landbouw. Om extreem weer beter de baas te blijven, start de Stad Hoogstraten het project ‘Drempels tegen droogte’ in samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen.

Vanaf nu kunnen land- en tuinbouwers beroep doen op maatregelen op hun percelen om water beter vast te houden. De ingrepen gaan van stuwtjes op kleine sloten over grachten rond percelen, overstortraamwerken tot duikerafsluiters en kleinschalige dammen. Dat zijn allemaal middelen om hemelwater meer tijd te geven om in te trekken in de bodem. Dat leidt tot een hogere grondwatertafel en een grotere buffercapaciteit tijdens droge zomers. De maatregelen worden financieel ondersteund binnen het project.

Ben jij land- en tuinbouwer en wil je mee in dit project stappen? Neem dan contact op via onderstaande link!

 
Neem hier contact op voor deelname aan project

Geslaagd persmoment agroforestry in Bekkevoort

Meer en meer landbouwers gaan aan de slag met agroforestry of boslandbouw. Dat is het doelbewust combineren van een landbouwgewas of het houden van vee met bomen en/of struiken op eenzelfde perceel. Een innovatieve vorm van landbouw die mee een antwoord kan bieden op het veranderende klimaat. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits stimuleert landbouwers om hier mee aan de slag te gaan met een financiële tussenkomst tot 80%. Samen met Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker bracht ze op 5 april een bezoek aan melkveehouder Nico Vandervelpen uit Bekkevoort die notelaars en hazelaars aanplantte op de weide waar zijn melkkoeien grazen. Samen met twintig andere Vlaamse landbouwers ging hij deze winter aan de slag met agroforestry.
 
Lees meer

Maak mee het verschil voor de kievit!

Wegens zijn opvallende uiterlijk, kenmerkende roep en spectaculaire vlucht wordt de kievit bestempeld als een van onze meest iconische ‘boerenlandvogels’. Recent werd deze soort ook bekroond met de titel ‘Vogel van het jaar 2022’. Het aantal kieviten gaat echter al jaren achteruit. Een belangrijke oorzaak is het verloren gaan van hun nesten tijdens de voorjaarsbewerkingen. Door hiermee rekening te houden, kan je een groot verschil maken voor het overleven van deze soort. In dit artikel lees je hoe je dat best aanpakt. Bij deze bedanken we ook graag alle landbouwers die vaak al jarenlang inspanningen doen om deze soort te koesteren op hun percelen!

Voor onze West-Vlaamse leden: wie graag instapt in een experiment met drones voor nestdetectie, klik hieronder door. 

 
Lees meer

Waarom blokken en geen stroken?

Sinds 2017 experimenteren we binnen het PARTRIDGE project met bloemenblokken. Dit zijn landbouwpercelen van ongeveer 1 ha groot die ingezaaid worden met een bloemenmengsel waarbij telkens de ene of de andere helft jaarlijks opnieuw wordt ingezaaid. In het PARTRIDGE project focussen we hierbij op het inzaaien van specifieke bloemenmengsels voor de patrijs. Deze bloemenblokken vormen ideaal broedhabitat wanneer ze laag bij de grond een open structuur bieden in combinatie met een opgaande dichte begroeiing die dekking en camouflage biedt. Daarnaast trekken de bloemen insecten aan, wat samen met de aanwezige zaden jaarrond zorgt voor een gedekte tafel voor patrijs en andere akkervogels. Maar waarom werken we juist met blokvormige maatregelen, dus met volledige percelen, in plaats van randen?
 
Lees meer

Nog steeds een slimme zet, dat boerennatuurpakket!

De eerste 50 pakketten vonden hun weg richting diverse boerderijen met een aantal heel toffe foto's als bewijs (waarvoor onze dank!). Komende weken gaan de volgende 50 pakketten via de vennoten van WERKERS naar hun definitieve eigenaars en ook de voorbije blokperiode sloten we af met ongeveer 50 pakketten. Heerlijk hoe deze actie opgepikt wordt en hoe de installatie ervan dikwijls het hele gezin betrekt!

De pakketten blijven lopen en we voorzien zitdagen op de meeste demo's en infomomenten over heel Vlaanderen om je in levende lijve te helpen met je aanvraag (stand op Agridagen, inspiratiedag Pajottenland, Rodeland velddag...).

Ook voor andere niet-productieve investeringen kan je nog steeds op ons beroep doen: plant je graag een haag of houtkant aan in het najaar, interesse in een stuw of erosiedam, ander boerennatuurlijk plan? Stuur een mailtje naar npi@boerennatuur.be en we nemen contact op om verder af te spreken.
 
Meer over het boerennatuurpakket?
Boerennatuurlijke groet,
  
Het voltallige team 
Bart, Sven, Pim, Korneel, Maarten, Steve, Leen, Jerome, Fien, Maaike, Ine, Brecht, Leen en Koen

 

Diestsevest 40
3000 LEUVEN
Tel 016 28 64 64

www.boerennatuur.be


IBAN: BE07 7360 0263 8666 / BIC: KREDBEBB / BTW: BE 0849 422 565
 






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ABC Eco² · Diestsevest 40 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp