Demo Peilgestuurde Drainage & Subirrigatie

Datum

Thema

Water

Gebied

Bocholt ,
Limburg
Contactpersoon

Steve Meuris
016 28 64 55
steve.meuris
@boerennatuur.be

Wanneer?
Donderdag 12 mei 2022
14u – 16u

Waar?
Landbouwbedrijf Vangerven
Rondestraat 13
3950 Bocholt

Toegang?
Gratis, enkel warm aanbevolen in te schrijven
via steve.meuris@boerennatuur.be

Wijzigende klimaatomstandigheden zorgen steeds vaker voor wateroverlast en verdroging, niet in het minst in landbouwgebieden. Met verschillende maatregelen wordt getracht het tij te keren. Zo biedt de omvorming van klassieke drainage naar een peilgestuurd drainagesysteem heel wat voordelen. Meer nog indien er de mogelijkheid is om het systeem ook omgekeerd te gebruiken voor subirrigatie. Beide technieken worden in deze demo gedemonstreerd in het bijzijn van de landbouwer en de drainage-experten.

Boerennatuur Vlaanderen, de Bodemkundige Dienst van België, Regionaal Lanschap Kempen & Maasland, PVL Bocholt en Watering Het Grootbroek laten u kennis maken met het systeem en zijn voordelen voor uw bedrijf. Er wordt ook toegelicht in welke mate aanspraak kan worden gemaakt op de nieuwste subsidies voor niet-productieve investeringen voor een gelijkaardig systeem op uw bedrijf.  Vragen omtrent het systeem kunnen ter plaatse worden gesteld en u kan de aanleg van de peilgestuurde drainage op het veld actief volgen. Bijkomend wordt het stuwtype ontworpen door Watering Het Grootbroek ter plekke gedemonstreerd.

Bent u benieuwd naar wat peilgestuurde drainage of subirrigatie voor uw bedrijf kan betekenen? Wilt u meer weten over de praktische uitvoering van het systeem? Schrijf dan snel in en kom een kijkje nemen!

Programma

  • Welkom (gemeente Bocholt)
  • Toelichting projectwerking (Steve Meuris-BNVL)
  • Bedrijfswinst met peilgestuurde drainage en subirrigatie (Tom Coussement – BDB, Sander Palmans & Stef Keppens – PVL)
  • Werfbezoek met bezichtiging aanleg peilgestuurde drainage door Drainagebedrijf Barth Drainage en werking stuwtjes door Watering Het Grootbroek
  • Afsluiten & nabespreking met drankje

Donderdag 12 mei 2022, 14u00 – 16u00

Afspraak te Landbouwbedrijf Vangerven

Rondestraat 13, 3950 Bocholt (volg parkingpijlen)

Inschrijving

Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet verplicht maar wordt vriendelijk verzocht omwille van logistieke redenen. Schrijf je nu in via een mailtje/sms naar Steve Meuris met vermelding van het aantal personen (0487/323097 of steve.meuris@boerennatuur.be).