Nieuwsbrief december 2023

2023 loopt stilaan op z'n einde en zo komt er meteen ook een einde aan ons jubileum jaar! Het hoogtepunt van onze vijftiende verjaardag vond twee weken geleden plaats op 7 december in Antwerpen: ons symposium met de uitreiking van de 'Koperen Kievit'-award. Als trouwe volger weet u uiteraard al lang wie met de hoofdvogel is gaan lopen, maar voor zij die het nu in Keulen horen donderen: lees vooral verder voor een spannende ontknoping!

Voorts rest ons niets dan u een warm en deugddoend eindejaar te wensen en voor 2024 hopen we mee op een vruchtbaar jaar met perspectief voor boer en natuur!

Symposium: Naar meer boerennatuur in Vlaanderen!

En de eerste 'Koperen Kievit'-award gaat naar...

Jos Depotter uit Koksijde!

En zodoende is de meest boerennatuurlijke boer van Vlaanderen bekend! Samen met zijn vrouw Els Beuselinck baat Jos een akkerbouwbedrijf uit in Koksijde. Daar passen ze minimale grondbewerking toe, passen ze een directe inzaai van groenbedekkers toe bij het dorsen van de granen en zijn ze sinds dit jaar ook gestart met mechanische onkruidbestrijding. Ze hebben ook verschillende perceelsranden en faunavoedselgewassen en voorzien nestgelegenheid voor de torenvalk, kerkuil en steenuil.

Het doel van de 'Koperen Kievit'-award is om de inspanningen van de Vlaamse land- en tuinbouwers omtrent landschap, biodiversiteit, bodem en water meer in de kijker te zetten bij het brede publiek en om collega-landbouwers te inspireren.

Uiteraard zijn we even fier op de andere 4 genomineerden: Tom Nijs en Ann Geys, Stephanie Van Hove, Heidi Colman en Pascal Vanhoof. Ook zij werden in de bloemetjes gezet voor hun boerennatuurlijke inspanningen.
 

Boerennatuur Vlaanderen vraagt meer erkenning voor landbouwers als landschapsbouwers

Voor de uitreiking van de 'Koperen Kievit'-award, lichtten we op het symposium ook ons memorandum toe dat werd opgesteld naar aanleiding van de verkiezingen in juni 2024. Hierin worden verschillende beleidsaanbevelingen meegegeven om de boerennatuur in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen:
  1. Geef boer en natuur toekomstperspectief
  2. Publieke diensten verdienen publieke waardering
  3. Laat meer flexibiliteit toe om resultaatsgericht maatwerk te leveren
  4. Voorzie laagdrempelig en onafhankelijk advies en begeleiding op maat
  5. Stimuleer samenwerking en kennisuitwisseling
  6. Investeer in kennisontwikkeling en innovatie rond agro-ecologie
  7. Zorg voor administratieve vereenvoudiging
Lees meer over ons memorandum
Nog meer boerennatuurlijk nieuws!

Oproep aan melkveehouders: doe mee aan het project DivGrass over kruidenrijk grasland en biodiversiteit!

We zoeken 10 melkveehouders op zandgronden. We willen 3 types graslanden ecologisch en economisch opvolgen. We meten de biodiversiteit door het aantal plantsoorten, insecten en vogels te tellen en nemen 4 biomassastalen per jaar voor droge stof, DVE en VEM bepaling.
We zoeken melkveebedrijven met:
  1. Blijvend grasland met enkel grassen (bv. ecoregeling blijvend grasland)
  2. Blijvend grasland met grassen, klavers of kruiden (bv. ecoregeling ecologisch beheerd of beheerovereenkomst botanisch beheer, weidevogelbeheer)
  3. Bouwland met grasklaver, kruiden ingezaaid mengsel. Idealiter is op datzelfde bouwland, of dichtbij, ook een perceel ingezaaid met enkel gras (bv. AMKM: inzaai van milieu en biodiversiteitsvriendelijke of klimaatbestendige teelten)
Bij interesse, meld je aan voor regio:
Limburg bij jerome.rops@boerennatuur.be
Antwerpen bij leen.vervoort@boerennatuur.be
Oost- en West-Vlaanderen bij brecht.herteleer@boerennatuur.be
Selectie vindt plaats op basis van beschikbaarheid in jouw regio en het aantal aanmeldingen. Zo maken we een zorgvuldige keuze.
 

De patrijs als sleutel tot succes in herstel van landbouwbiodiversiteit

In het licht van de zorgwekkende achteruitgang van landbouwbiodiversiteit in heel Europa, liet het Europese PARTRIDGE-project zien hoe een gebiedsgerichte beheeraanpak en samenwerking kunnen bijdragen aan het herstel van deze biodiversiteit. Centraal hierin stond de patrijs (Perdix perdix), één van de meest bedreigde akkervogels in Europa en gekozen als boegbeeld van het project wegens zijn dubbele rol als paraplusoort voor de biodiversiteit in landbouwgebied en belangrijke indicator voor de algemene gezondheid van het landbouwecosysteem.

© INBO
 
Lees hier meer

Water stuwen loont

Stuwtjes in waterlopen en perceelsgrachten worden al sinds mensenheugenis toegepast. Toch wordt het nut van stuwbeheer nog steeds in vraag gesteld. Loont het plaatsen van stuwtjes wel? Kan het stuwbeheer beter worden opgevolgd? En hoe zit het met de bijkomende aanvoer van kanaalwater? Binnen het project ‘Bocholt Stuwt’ werden bovenstaande vragen nader onderzocht.
 
Lees hier meer
Info- en demomomenten

Infomoment: Een water-slim landbouwbedrijf - 19 januari 2024

Water op jouw bedrijf?

Vlaanderen wordt geconfronteerd met een droogteproblematiek. Is grondwater nog wel zo vanzelfsprekend? En wat zijn zogenaamde alternatieve waterbronnen? Tijdens deze vorming op 19 januari in Oud-Turnhout worden enkele belangrijke aspecten rond water in de land- en tuinbouwsector toegelicht. Aan de hand van het 7-stappenplan water bekijken we hoe je beter kan omgaan met water op jouw bedrijf. Wil je hier concreet mee aan de slag? Boerennatuur ondersteunt je bij het nemen van maatregelen die zorgen voor een efficiënt en duurzaam watergebruik op je landbouwperceel.
 
Programma & gratis inschrijven

Save the date: Wimpboerencafé - 2 februari 2024


Noteer alvast vrijdag 2 februari in je agenda! Dan organiseren we een boerencafé met alle projectpartners rond Wimpboeren, een project rond klimaatrobuust ondernemen in de regio Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Olen en Westerlo. Een gedetailleerd programma met praktische informatie volgt later. 

Graag tot dan!
Boerennatuurlijke groet,
  
Bart, Sven, Pim, Korneel, Maarten, Steve, Leen, Jerome, Fien, Ine, Brecht, Leen en Koen

 

Diestsevest 40
3000 LEUVEN
Tel 016 28 64 64

www.boerennatuur.be


IBAN: BE07 7360 0263 8666 / BIC: KREDBEBB / BTW: BE 0849 422 565
 






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ABC Eco² · Diestsevest 40 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp