3 – Benieuwd hoe hier met houtsnippers geëxperimenteerd wordt?

Je ziet het niet, maar op dit perceel is er wat geëxperimenteerd met de hoeveelheid houtsnippers die werden ondergewerkt. Meestal raden we landbouwers aan om 10-15 ton/ha te gebruiken, elk jaar. Op dit perceel werd, voor de houtsnippers werden uitgestrooid, een bodemscan uitgevoerd. De VERIS-bodemscan scant het hele perceel, verdeeld deze in kleinere blokken. Hierdoor krijgt de landbouwer een heel gedetailleerde weergave over de hoogte, pH, organische stofgehalte en de textuur. Op basis van het organische stofgehalte werden meer of minder houtsnippers uitgestrooid.

Wist je dat… het inwerken van de houtsnippers helpt in de strijd tegen klimaatverandering? Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan deze onder de vorm van koolstof op in hun hout. Door houtsnippers in de bodem in te werken, wordt deze koolstof grotendeels in de bodem opgeslagen en komt deze niet meer als broeikasgas in de lucht.

© Boerennatuur Vlaanderen

Gelieve geen percelen te betreden en afval bij te houden tot je een vuilbak passeert!

Deze wandeling is mogelijk dankzij de Operationele groep ‘Bierbeekse Boeren doen aan circulaire koolstofopbouw’

Met steun van

Met steun van ELFPO, Europeer Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’, www.vlaanderen.be/pdpo