2 – Veel papierwerk voor wat houtsnippers!?

Wist je dat… De gemeente nog voor de opstart van het project in 2021 al samenwerkte met landbouwers om snippers afkomstig van snoeihout in de bodem in te werken? Omdat dit niet helemaal werd goedgekeurd door de afvalstoffenwetgeving, maar landbouwers hier wel veel voordelen van ondervonden, werd de operationele groep opgericht.

Volgens de VLAREMA (Vlaamse Reglement Materiaalkringlopen en Afvalstoffen) worden houtsnippers, zelfs uit duurzaam landschapsbeheer, als afvalstof gezien. Hierdoor zijn het geen grondstoffen en mogen landbouwers ze dus niet in de bodem onderwerken. Wil een landbouwer dit toch doen, moet hij een grondstoffenverklaring aanvragen. Dit vraag zeer veel administratie, analyses en testen. Via projecten zoals deze in Bierbeek, wordt een grondstoffenverklaring in groep aangevraagd en neemt Boerennatuur Vlaanderen het hele proces op zich. Hierdoor kan de landbouwer zich blijven focussen op zijn hoofdtaken.

Gelieve geen percelen te betreden en afval bij te houden tot je een vuilbak passeert!

Deze wandeling is mogelijk dankzij de Operationele groep ‘Bierbeekse Boeren doen aan circulaire koolstofopbouw’

Met steun van

Met steun van ELFPO, Europeer Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’, www.vlaanderen.be/pdpo