Agroforestry Event “Boeren met bomen: de weg naar 2035”

Datum

Thema

Landschap

Gebied

Melle ,
Oost-Vlaanderen
Contactpersoon

Joost-Pim Balis
016 28 64 28
joostpim.balis
@boerennatuur.be

Wanneer?
Dinsdag 15 oktober 2024
9u – 17u

Waar?
ILVO
Caritasstraat 39,
9090 Melle

Mis hét agroforestry event van 2024 niet! Voor landbouwers met interesse in boslandbouw, ervaren agroforestry toepassers, beleidsmakers, onderzoekers, en iedereen met een interesse of rol in dit bijzonder teeltsysteem.

Hoe speelt agroforestry of boslandbouw in op de grote uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden? Wat weten we over koolstofopslag, biodiversiteit, microklimaat, opbrengsten en andere effecten van agroforestry? Hoe biedt het Consortium Agroforestry Vlaanderen ondersteuning en faciliteert ze kennisuitwisseling? Wat zijn de volgende stappen en wie zal die nemen?

Waar willen we staan binnen een goeie 10 jaar?

Rond deze vragen en meer gaan we graag met jou in gesprek op het Agroforestry Event 2024: “Boeren met bomen: de weg naar 2035“.

Place to be: ILVO, Caritasstraat 39 in 9090 Melle

Dagprogramma

  • 09u00 – Ontvangst en koffie
  • 09u30 – Welkom en inleiding – Bert Reubens, coördinator Agroforestry Vlaanderen
  • 09u50 – In vogelvlucht doorheen ons agroforestry onderzoek
  • 10u10 – Vlaamse agroforestry in kaart en in de zaal
  • 10u20 – Keynote toespraak – Mark Shepard, New Forest Farm Wisconsin
  • 11u00 – Pauze
  • 11u30 – Parallelle workshops ronde 1
  • 12u30 – Netwerklunch en agroforestry markt
  • 14u00 – Parallelle workshops ronde 2
  • 15u00 – Pauze
  • 15u15 – Agroforestry ambassadeurs in de kijker
  • 15u40 – Panelgesprek – boeren met bomen: de weg naar 2035
  • 16u20 – Slotwoord
  • 16u30 – Napraten
  • 17u15 – Belgische première van de documentaire “Bomen op mijn land”

Avondprogramma

17u15: Mogelijkheid om de Belgische première van de documentaire “Bomen op mijn land” bij te wonen. De landbouwraad van de Nederlandse ambassade, de documentairemaker (Joris Van der Kamp) en één van de landbouwers uit de film (Diderik Clarebout – De Woudezel) zullen ook aanwezig zijn en kort getuigen.

Deze gratis filmvoorstelling gaat door in het auditorium, ILVO, Caritassstraat 39 9090 Melle.

19u: Afsluiten met een drankje en borrelhapje

Inschrijven

Let wel: voor de workshops dien je je afzonderlijk in te schrijven:

Maak je keuze uit deze workshops

  1. In gesprek met Mark Shepard over onderzoek naar agroforestry, herstellende landbouw en waterbeheersing.
    In deze workshop gaat Mark Shepard in gesprek met onderzoekers: waarom moeten we inzetten op onderzoek naar agroforestry en andere vormen van herstellende landbouw? Waar liggen de grootste noden en vraagstukken? Hoe past waterbeheersing in dit verhaal? Deze workshop is specifiek voor deelnemers met een rol in onderzoek.
  2. Agroforestry en beleid: kansen, knelpunten en de weg vooruit.
    Tijdens deze workshop gaan we in gesprek over wetgeving en beleid relevant voor agroforestry, laten we ons inspireren door de buurlanden, en leggen we ideeën op tafel om barrières voor agroforestry boeren weg te werken.
  3. Aan de slag met de Agroforestry Planner: wat kunnen beslissingsondersteunende tools voor jou betekenen?
    Bij het opmaken van een agroforestry plan, moet je heel wat beslissingen maken en kan het uitdagend zijn om een onzekere toekomst te voorspellen. Om daarbij ondersteuning te bieden, ontwikkelden we de Agroforestry Planner, een digitaal interactief platform met verschillende modules voor onder meer boomsoortenkeuze (DENTRO), het opmaken van een plan (BETULA), een kosten-batenanalyse (INTACT), het inschatten van koolstofopslag (CARAT), en het kiezen van notenoogstmachines (MIMOSA). Tijdens deze workshop vertellen we je meer over hoe je de tools optimaal kunt inzetten en kan je ze zelf uittesten, zodat wij met jouw feedback verder aan de slag kunnen.
  4. Lerende netwerken rond agroforestry: geleerde lessen uit voorgaande projecten en hoe gaan we verder?
    Agroforestry kan kennisintensief zijn, en vraagt inzichten uit vele disciplines om er een succesverhaal van te maken. In deze workshop kom je te weten hoe we de afgelopen jaren lerende netwerken hebben gevormd, waarbij landbouwers en andere actoren ervaringen en kennis met elkaar kunnen delen. We gaan ook samen nadenken hoe dat in de nabije toekomst een vervolg kan krijgen.
  5. Het financiële plaatje van agroforestry ondernemers: kan agroforestry rendabel zijn en welke verdienmodellen bestaan er?
    Voor heel wat startende agroforestry toepassers is inzicht in kosten, baten en verdienmodellen een grote vraag. Kan agroforestry rendabel zijn? Welke afzetmarkten zijn er voor producten uit agroforestry? We kijken naar een kosten-baten analyse van een specifieke case ter inspiratie en denken daarna samen interactief na over mogelijke verdienmodellen voor agroforestry.
  6. Terreinbezoek experimentele agroforestry site ILVO
    Tijdens dit terreinbezoek maak je kennis met het onderzoek op één van de experimentele agroforestry sites op ILVO. Je krijgt een proef met laatuitlopende walnootrassen te zien, en we tonen hoe we experimenteren met de invulling en het beheer van de boomstrook in alley cropping context. Deze workshop vindt uitsluitend in de namiddag plaats. Vertrek om 13u30.