Thema

Landschap

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Status

Afgelopen
01/12/2017 - 31/03/2021

Projectomgeving

Interreg North-West Europe
Contactpersoon

Fien Verbruggen
0474 94 17 90
fientje.verbruggen
@boerennatuur.be

Doelstellingen

De EU wil zoveel mogelijk inzetten op hernieuwbare energie om hun targets voor de reductie van broeikasgasemissie te halen. Momenteel richten ze zich hiervoor hoofdzakelijk op grote infrastructuurprojecten die op veel weerstand stuiten van de lokale bevolking (NIMBY). Ecco wil hierop inspelen en bijdragen aan lokaal gedragen energieproductie die deze NIMBY fenomenen omzeilt door de lokale bevolking samen te brengen, hierbij te betrekken en te tonen hoe zij mee kunnen instaan voor hun eigen energieproductie.

ECCO wil:

  1. Bestaande energiecoöperaties in contact brengen met elkaar en hen helpen om problemen te overkomen;
  2. Meer lokale energiecoöperaties oprichten en begeleiden (50 in totaal);
  3. Al deze initiatieven bundelen in een transnationaal netwerk dat info uitwisseling mogelijk maakt;
  4. Beleidsmakers inspireren en tonen wat de mogelijkheden zijn.

Binnen dit project zal Boerennatuur Vlaanderen specifiek focussen op biomassacoöperaties gebaseerd op warmteproductie uit het verbranden van houtsnippers afkomstig van lokaal landschapsbeheer.

Lees meer

Meer specifieke informatie over het project lees je hier.

Wist je dat binnen Twecom werd een warmtenetwerk aangelegd in de gemeente Bocholt en dat dit binnen het project één van de 9 Beacon ECCO’s is? Een Beacon ECCO is een reeds bestaande ECCO die als ‘baken’ fungeert voor het project. Deze Beacon ECCO’s zullen toekomstige ECCO’s en beleidsmakers inspireren met hun ervaring en praktijkkennis. Leer er hier alles over de Beacon ECCO Bocholt.

Projectpartners

Boerenbondvereniging voor Innovatieve Projecten vzw, Innovatiesteunpunt (Lead partner) (BE), Cork Institute of Technology (IER), Philipps-Universität Marburg (DE), Stichting Streekhuis Het Groene Woud (NL), South Kerry Development Partnership Ltd. (IER), REScoop.eu (BE), Energies Citoyennes en Pay de Vilaine (FR), Boerennatuur Vlaanderen (BE), LochemEnergie (Coöperatie UA) (NL), Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NL), The Green Valleys (Wales) Community Interest Company.

Met steun van