Landbouwers die inzetten op meer boerennatuur kunnen rekenen op extra financiële steun!

Datum

Thema

Landschap, Biodiversiteit, Bodem, Water

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Contactpersoon

Korneel Verslyppe
0470 36 31 01
korneel.verslyppe
@boerennatuur.be

Op 1 juli 2021 ging de nieuwe regeling voor niet-productieve investeringssteun (VLIF) van start. Hiermee wil de Vlaamse Overheid landbouwers stimuleren om maatregelen te nemen op vlak van landschapsontwikkeling, biodiversiteit, beter waterbeheer, erosie en bodemkwaliteit. Als landbouwer kan je hierbij tot 100% steun ontvangen.

Stuwtje

Het plaatsen van een stuwtje komt in aanmerking voor de subsidie van niet-productieve investering. Andere voorbeelden zijn de aanleg van een haag, heg of houtkant of de aanleg van een poel, maar ook de aankoop van een wildredder, het plaatsen van nestkasten en het omvormen naar peilgestuurde drainage zijn mogelijk.

Niet-productieve investeringen zijn vrijwillige maatregelen die je toepast naast je gangbare bedrijfsvoering en die geen inkomsten of opbrengsten opleveren, maar die wel een positieve impact hebben op het milieu, biodiversiteit en landschap. Voorbeelden zijn bijv. de aanleg van een heg of houtkant, het plaatsen van een stuwtje in een gracht langs je perceel of de aanleg van een houthakseldam om afspoeling van vruchtbare bodem tegen te gaan. De types investeringen die in aanmerking komen en de bijhorende steunbedragen werden in de nieuwe regeling sterk uitgebreid. Daarnaast wordt de aanvraag van niet-productieve investeringen administratief eenvoudiger.

Door middel van dit beleidsinstrument kan je als landbouwer verder werken aan een duurzame ontwikkeling van je landbouwbedrijf en de omgeving waarin je werkt. Boerenbond en Boerennatuur Vlaanderen gaan komend anderhalf jaar, samen met tal van andere partners, landbouwers hierbij maximaal ondersteunen. Dit gaat van advies over de verschillende mogelijkheden, technische specificaties, onderhoud, de ecologische of landschappelijke meerwaarde en de inpasbaarheid ervan in je landbouwbedrijfsvoering, tot hulp bij de administratieve procedure. Daarnaast voorzien we ook verschillende demo-momenten waar je in levende lijve kunt kennismaken met voorbeelden van niet-productieve investeringen bij collega-landbouwers.

Blijf je graag op de hoogte van onze initiatieven rond de niet-productieve investeringen? Schrijf je dan HIER in op onze nieuwsbrief!

Meer info?