Nieuwsbrief februari 2024

Net zoals vele beken na de overvloedige regenval, schotelen we je hier ook een o(e)vervolle nieuwsbrief voor! Misschien zag je 't elders al passeren: samen met de landbouwers uit onze agrobeheergroep 'Land van Loon' werkten we een natuurbeheerplan uit! Verder in de nieuwsbrief kom je meer te weten over vogelstoppels en ons memorandum. Ook zijn we op zoek naar een nieuwe collega! Het loont dus zeker de moeite om verder naar beneden te scrollen!

Veel leesplezier en hopelijk tot binnenkort ergens ten velde!

Vacature

Regio/projectcoördinator Antwerpen

Wil jij een verschil maken voor landbouw en natuur? Boerennatuur Vlaanderen zoekt een gedreven regio/projectcoördinator voor de provincie Antwerpen! Werk samen met lokale landbouwers aan het bevorderen van de boerennatuur in de regio. Coördineer projecten rond landschaps-, natuur-, bodem- en waterbeheer, en breng landbouwers samen in agrobeheergroepen. Jouw inzet draagt bij aan een duurzamere landbouwpraktijk met positieve impact op natuur, milieu en klimaat.

Interesse? Solliciteer voor 24 maart 2024. Voor meer informatie, neem contact op met Bart Schoukens via bart.schoukens@boerennatuur.be.

Verspreid de vacature ook gerust verder in jullie netwerk!
 
Bekijk de volledige vacature
Boerennatuurlijk nieuws!

Goedkeuring natuurbeheerplan Waerdeveld en Sint Annabeek

In de zomer van 2023 keurde Minister Demir het natuurbeheerplan ‘Waerdeveld en Sint Annabeek’ goed. Het plan werd ingediend door agrobeheergroep ‘Land van Loon’ en Boerennatuur Vlaanderen, met betrekking tot gronden in de provincie Limburg. Het is de eerste maal dat we als organisatie samen met de lokale landbouwers een erkenning krijgen om een natuurreservaat te beheren. 
 
Lees hier meer

Memorandum Boerennatuur Vlaanderen

Naar aanleiding van de verkiezingen in juni 2024, stelden we een memorandum op gericht aan beleidsmakers. Hierin worden verschillende beleidsaanbevelingen meegegeven om de boerennatuur in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen:
  1. Geef boer en natuur toekomstperspectief
  2. Publieke diensten verdienen publieke waardering
  3. Laat meer flexibiliteit toe om resultaatsgericht maatwerk te leveren
  4. Voorzie laagdrempelig en onafhankelijk advies en begeleiding op maat
  5. Stimuleer samenwerking en kennisuitwisseling
  6. Investeer in kennisontwikkeling en innovatie rond agro-ecologie
  7. Zorg voor administratieve vereenvoudiging
Lees hier ons memorandum

Met welk soort advies kunnen wij je van dienst zijn?

Boerennatuur Vlaanderen werkt een kader uit om in de toekomst landbouwers ook buiten projecten te adviseren en begeleiden in het nemen van boerennatuur-maatregelen op hun landbouwbedrijf. Om dit aanbod beter te kunnen uitwerken, horen we graag van jullie naar welk soort advies jullie op zoek zijn. Daarom stelden we deze korte enquête op. Alvast bedankt voor jullie ideeën!
 
Vul hier de enquête in

Vogelstoppels, effectieve akkervogelmaatregel of pleister op een houten been?

Toevallige situaties in de voorbije jaren leerden ons dat als graanstoppels onbewerkt langer blijven liggen tijdens het broedseizoen, er spontaan een structuurrijke plantengroei ontwikkelt die heel wat akkervogels aantrekt. Hieruit rees de vraag of we dergelijke graanstoppels, die we vogelstoppels zijn gaan noemen, niet ‘georganiseerd’ kunnen laten bestaan tot na het broedseizoen. De voorbije drie jaar testten we, dankzij de medewerking van twee landbouwers uit Sint-Denijs (Zwevegem), deze experimentele maatregel uit in de praktijk.
 
Lees hier meer

Bierbeekse boeren doen aan circulaire koolstofopbouw

Hout is in het Vlaamse landschap overal aanwezig. Denk maar aan houtkanten, heggen, hagen en (knot)bomen of boomgaarden. Vandaag worden de beheerresten van dit hout vaak beschouwd als afval. Nochtans zouden ze nuttig kunnen worden ingezet om het organischestofgehalte op landbouwpercelen op te krikken en koolstof langdurig vast te leggen in de bodem.
 
Lees hier meer

Koester de kievit! Doe je mee?

Binnenkort is het bijna weer zover! Dan kunnen we opnieuw genieten van de spectaculaire vluchten van kieviten boven onze akkers, op zoek naar een geschikt plekje om hun eieren te leggen. Maar als grondbroeder in de periode waarin ook de voorjaarswerkzaamheden starten, is deze soort heel kwetsbaar. Door de kievitsnesten te beschermen tijdens de verschillende landbewerkingen help je mee het voortbestaan van de kievit te verzekeren! Maar hoe pak je dit aan?
 
Lees hier meer

Ken je LEADER al?

LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling binnen het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Landbouwers, lokale particulieren, ondernemingen en organisaties kunnen binnen dit programma projecten indienen die inspelen op lokale noden op het platteland.

Een Lokale ActieGroep (LAG) met vertegenwoordigers uit het Provinciebestuur, de gemeentebesturen, het middenveld en enkele geëngageerde burgers zetten hiervoor de krijtlijnen uit en beheren het subsidieprogramma.
 

Lees hier meer
Boerennatuurlijke groet,
  
Bart, Sven, Pim, Korneel, Maarten, Steve, Leen, Jerome, Fien, Ine, Brecht, Leen en Koen

 

Diestsevest 40
3000 LEUVEN
Tel 016 28 64 64

www.boerennatuur.be


IBAN: BE07 7360 0263 8666 / BIC: KREDBEBB / BTW: BE 0849 422 565
 






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Boerennatuur Vlaanderen · Diestsevest 40 · Leuven 3000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp