Persmoment – Resultaten na één jaar NPI-advies

Datum

Thema

Landschap, Biodiversiteit, Bodem, Water

Gebied

Rumst ,
Antwerpen
Contactpersoon

Maaike De Ridder
+32 476 33 30 53
maaike.de.ridder
@boerennatuur.be

Wanneer?
Donderdag 8 december 2022
15u30-17u

Waar?
Casa Cavalli
Kneukelputlei 12
2840 Rumst

Coördinaten veld
Varenbroekstraat
Rumst
51.102225, 4.430773

Toegang?
Gratis mits inschrijving
via npi@boerennatuur.be
of 0476 33 30 53

Landbouwers investeren in meer boerennatuur met de juiste tools en begeleiding op maat vanuit organisaties als Boerennatuur Vlaanderen

Dat is één van de belangrijkste conclusies na ruim een jaar projectwerking met de vernieuwde niet-productieve investeringen (ook wel NPI 2.0 genoemd). Sinds juli 2021 ging Boerennatuur Vlaanderen de boer op met de NPI 2.0-regeling van het Vlaams Investeringsfonds (VLIF). Als partner of promotor binnen vijf demoprojecten kregen we vragen uit alle hoeken van Vlaanderen, trokken het veld op en zagen hoe theorie en praktijk al dan niet overeenkwamen. 

Tijdens dit persmoment leggen we uit welke lessen we leerden uit de projecten, wat werkt en welke resultaten we kunnen voorleggen. Het succes van NPI 2.0 is ondertussen duidelijk en daarin is ook de rol van landbouworganisaties als facilitator niet te onderschatten. In het project ‘Samen investeren in meer boerennatuur’ werkten landbouworganisaties Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen samen met  Boerennatuur Vlaanderen aan het verspreiden van praktijkgerichte informatie via webinars, infofiches, artikels in de vakpers en demo’s in pilootgebieden. Ook het boerennatuurpakket was een initiatief vanuit dit project en combineerde bijenhotels, nestkasten en wildredders tot een pakket waarin ontzorgen en de drempel verlagen centraal stonden.

P R O G R A M M A

We starten dit persmoment om 15u30 bij Casa Cavalli met een toelichting rond de NPI-projectresultaten door Bart Schoukens (secretaris Boerennatuur Vlaanderen) en Lode Ceyssens (voorzitter Boerenbond). Tijdens het tweede luik van het persmoment bezoeken we het perceel waar melkveehouder Danny Lemmens zijn klassiek gedraineerde perceel omvormde naar peilgestuurde drainage. Danny deelt zijn eerste ervaringen en Maaike De Ridder (projectcoördinator Boerennatuur Vlaanderen) illustreert de rol van Boerennatuur in dit dossier.

Na het persmoment volgt bij Casa Cavalli rond 16u30 een receptie met gelegenheid tot verdere vragen bij een hapje en een drankje.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via npi@boerennatuur.be of 0476 33 30 53 (Maaike).
Voorzie ook best laarzen voor het terreinbezoek!

‘Samen investeren in meer boerennatuur’ is een NPI-demonstratieproject met volgende partners en met de steun van ELFPO (www.vlaanderen.be/pdpo)