Demo NPI’s

Nieuws

Activiteiten

Demo NPI’s

Datum

Thema

Landschap

Gebied

Borgloon ,
Limburg
Contactpersoon

Jerome Rops
0470 22 64 73
jerome.rops
@boerennatuur.be

Wanneer?
Donderdag 20 oktober 2022
12u – 15u

Waar?
Groot wachtbekken
Bosstraat,
3840 Jesseren (Borgloon)

Toegang?
Gratis, wel graag inschrijven via
jerome.rops@boerennatuur.be

Ben je landbouwer, natuurbeheerder, beleidsmaker, onderzoeker, … of gewoon geïnteresseerd in landbouw en natuur?

Breng dan op 29 september een bezoekje aan het Groot Wachtbekken aan de Bosstraat in Jesseren, Borgloon voor een informatieve namiddag omtrent de NPI’s (niet productieve investeringen) met focus op wachtbekkens, hagen, schaduwbomen, nestkastjes en houthakseldammen. We sluiten af met een demonstratie van de Limburgse hagendorser.

Programma

  • Introductie en historiek wachtbekkens (Eric Awouters)
  • Toelichting aanwezige NPI’s (Jerome Rops)
  • Toelichting Brochure NPI’s (Kris Dhaese)
  • Rondleiding NPI’s (Paul Luc Awouters en Jerome Rops)
  • Demo: Hagendorser in actie (Werkers in Aanneming)

(een hapje en drankje worden voorzien)

Donderdag 20 oktober 2022, 12u – 15u

Afspraak aan het Grote Wachtbekken in de Bosstraat in Jesseren (3840 Borgloon).

Inschrijving

Toegang is gratis, wel graag inschrijven via jerome.rops@boerennatuur.be.

Demo NPI’s

Projecten

Demo NPI’s

Thema

Landschap

Gebied

Limburg

Status

Actief

Projectomgeving

Contactpersoon

Jerome Rops
0470 22 64 73
jerome.rops
@boerennatuur.be

Doelstellingen

Landschapsonderhoud is vaak heel versnipperd, duur, stopt niet bij de gemeentegrenzen, onduidelijk rond verantwoordelijkheden, heeft vaak geen structureel beheerplan of al de info zit bij 1 persoon. Verder wordt ook niet altijd de juiste uitvoerder aangesproken om de werken zo efficiënt mogelijk tot een goed einde te brengen. Door samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Regionaal Landschap Groene Corridor, Agrobeheercentrum Eco² en Pro|Natura gaan we op zoek naar de knelpunten en werken we een duurzame beheerplannen uit om zo het landschapsbeheer naar een hoger niveau te tillen. Omdat we niet overal tegelijk kunnen starten, zijn er 6 pilootgebieden geselecteerd verdeeld over Groene Corridor en Pajottenland en Zennevallei:

Zaventem: Beheer van hollewegencomplexen
Zemst: Onderhoud van houtkanten en grachten in het Westelijk Landbouwgebied van Zemst
Asse: Herstel en beheer van houtkanten en andere houtige KLE’s in ruilverkaveling Bollebeek
Beersel – Sint-Pieters-Leeuw – Halle: Groene parels en oevers in de Zenne- & Zuunvallei
Gooik – Pepingen – Galmaarden: Beheer KLE’s in afgebakende zones voor akkervogels
Ternat – Dilbeek: Beheer van nieuwe inrichtingen in Zierbeek-Bodegem

Lees meer

Realisaties
In Zemst is hard gewerkt aan onderhoud houtige landschapselementen

Vanuit het PDPO-project ‘Loket Onderhoud Buitengebied in West-Brabant’ deed ABC Eco² samen met RLBK een oproep naar de gemeente en de landbouwers in Zemst om door te geven welke KLE’s beheer nodig hebben in de komende 2 jaar. Deze werken werden opgelijst, besproken met de actorenwerkgroep en gebundeld in 1 aanbesteding. Ondanks de krappe timing en het natte weer, slaagden we er toch in om een aantal dringende werken uit te voeren. In totaal werden er 38 knotbomen geknot en 210 meter houtkanten beheerd.

Een deel van deze werken was in opdracht van de gemeente Zemst. Het andere deel in opdracht voor landbouwers. Door alle werken te bundelen werd het beheer goedkoper. Landbouwers hebben de mogelijkheid om voor deze werken een onderhoudssubsidie te krijgen via de gemeente die in een aantal gevallen de beheerkost dekte.

De demo en heel het traject in het gebied Zierbeek-Bodegem past binnen het PDPO-project ‘Loket Onderhoud Buitengebied in West-Brabant’ waarbinnen Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Agrobeheercentrum Eco² en Pro|Natura samenwerken rond een gecoördineerd beheer van het buitengebied.

Basislogo Vlaanderen pdpo blauw[1]
Met steun van ELFPO

De werken en heel het traject in Zemst passen binnen het PDPO-project ‘Loket Onderhoud Buitengebied in West-Brabant’ waarbinnen Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Agrobeheercentrum Eco² en Pro|Natura samenwerken rond een gecoördineerd beheer van het buitengebied.

Met steun van

Demo NPI’s

Nieuws

Activiteiten

Demo NPI’s

Datum

Thema

Landschap

Gebied

Borgloon ,
Limburg
Contactpersoon

Jerome Rops
0470 22 64 73
jerome.rops
@boerennatuur.be

Wanneer?
Dinsdag 21 juli 2020
14u – 19u30

Waar?
Naam locatie
Straatnaam 5,
2800 Mechelen

Toegang?
Gratis voor leden
Niet-leden: 5 euro

In hac habitasse platea dictumst. Curabitur at lacus ac velit ornare lobortis. Curabitur a felis in nunc fringilla tristique. Morbi mattis ullamcorper velit. Phasellus gravida semper nisi. Nullam vel sem. Pellentesque libero tortor, tincidunt et, tincidunt eget, semper nec, quam. Sed hendrerit. Morbi ac felis. Nunc egestas, augue at pellentesque laoreet, felis eros vehicula leo, at malesuada velit leo quis pede. Donec interdum, metus et hendrerit aliquet, dolor diam sagittis ligula, eget egestas libero turpis vel mi. Nunc nulla. Fusce risus nisl, viverra et, tempor et, pretium in, sapien. Donec venenatis vulputate lorem.