Bloemenranden in strijd tegen plagen

Datum

Thema

Biodiversiteit

Gebied

Antwerpen, Vlaams-Brabant
Contactpersoon

Met deze gids willen we meer informatie geven over het nut van bloemenranden. Welke functies vervullen ze? Waar kan je ze het best aanleggen? Hoe zaai je ze in? Welke bloemen kan je gebruiken? … Elk hoofdstuk gaan wat dieper in op de technische aspecten van de bloemenranden.

Bloemenranden in de strijd tegen plagen

DSC_0586

Op het Vlaamse platteland worden de laatste jaren steeds meer bloemenranden ingezaaid. Ze zijn ontzettend geliefd. Omwonenden maar ook fietsers en wandelaars die langskomen, kunnen genieten van het extra mooie landschap. Op dit moment zijn bloemenranden vooral gericht op het visuele aspect en op hun meerwaarde voor bijen en vlinders. Door ze in te zaaien met de juiste soorten en op de goede plaatsen, trekken ze ook nuttige insecten aan, die schadelijke insecten in de naburige teelten kunnen bestrijden. Door de biodiversiteit rondom de landbouwteelten te stimuleren, willen we in deze percelen de bestuiving, de plaag- en ziektebestrijding, de bodem- en waterkwaliteit verbeteren. Dit principe noemen we functionele agrobiodiversiteit (FAB). Omdat de kennis rond de toepassingen van FAB vaak nog te verspreid zit, is begeleiding noodzakelijk om dit in de praktijk succesvol te maken.

Met de informatie die we hier gebundeld hebben, kan je meteen aan de slag. Deze praktische gids voor het verbeteren van de FAB werd opgemaakt door medewerkers van Boerennatuur Vlaanderen, Biobest en Hogent in het kader van de projecten ‘FABulous Farmers’ en ‘FABuleus platteland’.

Met steun van