Klimaatboeren versterken ecosysteemdiensten

Thema

Bodem, Water

Gebied

Antwerpen

Status

Actief
01/07/2021 – 30/06/2023

Projectomgeving

PDPO - OKW
Contactpersoon

Leen Vervoort
0496 40 60 66
leen.vervoort
@boerennatuur.be

Doelstellingen

Met de droogte van de afgelopen jaren, en met de zware overstromingen in de zomer van 2021, is het onmiskenbaar: we moeten werken aan manieren om ons te wapenen tegen klimaatwijziging. Met de gebiedscoalitie {beek.boer.bodem} staan we sinds enkele jaren landbouwers en natuurbeheerders bij met het invoeren van klimaatrobuuste maatregelen op hun gronden. Aanvankelijk in de vier gemeenten van de vallei van de Aa, nu in de hele vallei van de Kleine Nete (Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Kasterlee, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Ranst, Retie, Vorselaar en Zandhoven). 

Lees meer

Met deze opgedane ervaring breidt {beek.boer.bodem} nu uit naar de hele vallei van de Kleine Nete. Maar liefst acht bijkomende gemeenten treden toe tot het partnerschap, onder het motto ‘Slim klimaatboeren, dat doen we samen’. 

Bovendien verwelkomen we ook Innovatiesteunpunt als nieuwe partner. Zij gaan na op welke manier de klimaatrobuuste maatregelen die de landbouwer neemt ook een financieel voordeel kan opleveren, daar de geleverde ecosysteemdiensten als koolstofopslag en waterbuffering bijdragen aan de maatschappelijke wensen. Dat kan een extra stimulans zijn om de ecologische maatregelen versneld toe te passen. 

De uitvoering op het terrein wordt gesteund door het landinrichtingsproject Water-Land-Schap, Blue Deal, de gemeenten en de provincie, zodat maatregelen grotendeels vergoed worden. 

Realisaties

Voorstellingsfilmpje {beek.boer.bodem}

Uitnodiging demo-markt 9 september 2022

Alle info en de uitnodiging vind je hier!

Uitnodiging infomarkt 14 en 16 maart 2022

Alle info en de uitnodiging vind je hier!

Oproep!

In het afstroomgebied van de Aa kan jij als landbouwer of terreinbeheerder tot eind februari 2022 bij {beek.boer.bodem} je aanmelden voor een vergoeding van volgende klimaatmaatregelen:

Je leest meer in deze digitale folder.

Elk landbouwperceel binnen het werkingsgebied van {beek.boer.bodem} komt in aanmerking voor de vergoedingen. Je kan meerdere percelen inschrijven.

Inschrijven is noodzakelijk via dit formulier.

LET OP: Het aanbod is beperkt!
Voldoen aan de voorwaarden én volgorde van inschrijven geven samen de doorslag.

Uitnodiging Demomarkt Klimaatboeren 15 oktober 2021

Demomarkt Klimaatboeren 15/10/2021

Projectpartners

  • Hoofdpromotor: Boerennatuur Vlaanderen
  • Copromotoren: Hooibeekhoeve, Boerenbond, Innovatiesteunpunt (van Boerenbond)
  • Partners: ABS, ANB, Departement Omgeving, Natuurpunt, Pidpa, Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, VLM, Herentals, Kasterlee, Lille, Vorselaar 

Met de steun van