Meld je aan voor gratis bloemzaad!

Nieuws

Nieuwsberichten

Meld je aan voor gratis bloemzaad!

Datum

Thema

Biodiversiteit

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Contactpersoon

Ine Deroo
+32 497 81 27 17
ine.deroo
@boerennatuur.be

Bedankt voor je interesse om een bloemrand aan te leggen. Door het grote enthousiasme is onze voorraad bloemzaad jammer genoeg al op. We hopen in de toekomst deze actie nog eens te kunnen herhalen.

Boerennatuur plant deze zomer een grote aankoop van kwaliteitsvol bloemzaad, dat we volledig gratis zullen verdelen onder geïnteresseerde landbouwers. Bloemenranden fleuren niet enkel het Vlaamse landbouwlandschap op, mits het juiste mengsel hebben ze ook een groot nut voor de landbouw door de verhoogde biodiversiteit. Een kwaliteitsvol bloemmengsel gaat echter gepaard met een relatief hoge kostprijs (500-2000 EUR/ha), waardoor vaak goedkopere en minder nuttige mengsels worden gezaaid. Interesse? Lees dan zeker verder!

Waarom een bloemenrand?

Bloemenmengsels kunnen specifiek samengesteld worden om nuttige insecten aan te trekken. Dit zijn niet alleen bestuivers zoals vlinders en bijen, maar ook natuurlijke plaagbestrijders zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Deze laatste groep bestrijdt plaaginsecten (bv. bladluizen of graanhaantjes) in aanpalende gewassen, waardoor minder gewasbeschermingsproducten nodig zijn. Het effect van de plaagbestrijding reikt zeker 50 meter ver in het gewas. Dit principe wordt functionele agrobiodiversiteit, kortweg FAB, genoemd. Vogels en andere dieren vinden er bovendien beschutting en voedsel. Ten slotte krijgen veel landbouwers positieve reacties van passanten op het platteland.

Bufferstroken binnen wetgeving

Bloemenranden zijn ook interessant als bufferstroken langs waterlopen en voor het tegengaan van bodemerosie. Binnen het nieuwe GLB en het MAP7, dat er vanaf 2024 aankomt, wordt er sterk ingezet op bemestingsvrije bufferstroken. Bloemen kunnen dienen als bufferteelt op deze stroken, die je ook nog kan aangeven als ecoregeling (Bufferstrook met bloemenmengsel: 1745 EUR/ha) of die kunnen meetellen voor niet-productief areaal.

OPROEP: wil jij gratis bloemzaad?

Met het budget van onze goed doel actie van vorig jaar, aangevuld met budget uit het Interreg NWE project FABulous Farmers, zullen we deze zomer bloemzaad aankopen om 6 ha bloemenrand aan te leggen. Het betreft een meerjarig mengsel dat 3 tot 5 jaar kan blijven staan.

Schrijf je voor 15 september via onderstaande link in om gratis bloemenzaad te ontvangen! In de tweede helft van september wordt het bloemzaad dan bezorgd, zodat de rand ten laatste begin oktober nog gezaaid kan worden. Door in het najaar te zaaien, heb je nl. minder last van akkeronkruiden zoals melganzevoet. Bovendien komt de bloemenrand dan in het voorjaar vroeger in bloei.