Slotevent: ECCO creëert Energiegemeenschappen

Datum

Thema

Landschap

Gebied

Bocholt ,
Limburg
Contactpersoon

Fien Verbruggen
0474 94 17 90
fientje.verbruggen
@boerennatuur.be

Wanneer?
Donderdag 2 juni 2022
10u – 16u

Waar?
Het Parochiehuis
Kerkplein 11,
3950 Bocholt

Toegang?
Gratis, maar inschrijven is wel verplicht

Lokale energiegemeenschappen blijken een beloftevolle strategie om de energietransitie in gemeenten op het platteland uit te rollen. In het kader van het Interreg NWE-project ECCO vertellen we u graag meer over het gidsende voorbeeld Landschapsenergie cv. Dit is een energiecoöperatie ontstaan uit een initiatief van de gemeente Bocholt, boeren en burgers. Zij produceren en delen niet alleen groene energie, maar creëren ook meerwaarde voor het landschap, biodiversiteit en werken aan koolstofopslag. Zo dragen zij bij aan de doelstellingen van het Lokaal Energie-en Klimaatpact. Tijdens dit event geven we u toelichting over de praktische aanpak van oprichting, obstakels in de ontwikkeling en exploitatie van deze lokale energiecoöperatie. Afsluiten doen we met een inspirerend terreinbezoek. We hopen jullie ‘warm’ te mogen ontvangen!

Programma

  • 10:00 uur: Ontvangst (Jan Verjans, plaatsvervangend burgemeester Bocholt)
  • 10:15 uur: Presentatie Interreg-NWE project ECCO: resultaten en gidsende voorbeelden energiegemeenschappen (Tom Schaeken, Boerenbond)
  • 11:00 uur: Toelichting cv Landschapsenergie: oprichting, ontwikkelingstraject en uitbating (Luc Martens & Jan Verjans, cv Landschapsenergie en Bart Schoukens, Boerennatuur Vlaanderen)
  • 12:00 uur: Vragenrondje
  • 12:30 uur: Lunch met broodjes en netwerkmoment
  • 14:00 uur: Begeleid terreinbezoek en inspirerende wandeling langs houtkantenbeheer, snipperverwerking en opslag, biomassaketel en warmtenet op scholen
  • 16:00 uur: Einde

Praktisch

De presentaties in de voormiddag zullen in het Engels gegeven worden, de wandeling in de namiddag wordt in het Nederlands gegidst. Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Dit kan tot 30 mei via onderstaande link.