Thema

Landschap, Biodiversiteit, Bodem, Water

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Status

Afgelopen
01/05/2019 - 30/04/2023

Projectomgeving

Horizon 2020
Contactpersoon

Sven Defrijn
016 28 64 19
sven.defrijn
@boerennatuur.be

Doelstellingen

Het project ‘Contracts 2.0’ wil innovatieve contractvormen onderzoeken en ontwikkelen voor de levering van publieke diensten door landbouwers op vlak van milieu, natuur of klimaat. Dit doen we in nauwe samenwerking met landbouwers en beleid, aan de hand van participatieve ‘innovation Labs’. Verder wisselen we hieromtrent ook kennis en ervaringen uit met de ‘Innovation Labs’ uit andere Europese regio’s. Collectieve en resultaatsgerichte benadering, overeenkomsten met marktpartijen en contracten m.b.t. landgebruiksrechten komen hierbij aan bod.

Lees meer

Naast de productie van voldoende, veilig en kwaliteitsvol voedsel spelen landbouwers een cruciale rol in het behoud van aantrekkelijke landschappen, biodiversiteit en de strijd tegen de klimaatverandering. De uitdaging hierbij is om het leveren van deze maatschappelijke diensten op een duurzame manier in te passen in een economische bedrijfsvoering.

In het kader van het Europese project Contracts2.0 onderzoekt Boerennatuur Vlaanderen in samenwerking met INBO hoe landbouwers op een faire en effectieve manier vergoed kunnen worden voor het leveren van deze diensten.

Projectpartners

Vlaanderen: Boerennatuur Vlaanderen (promotor), INBO

Europees: ZALF (Duitsland), ESSGR (Hongarije), University of Aberdeen (VK), CIRAD (Frankrijk), Universta di Pisa (Italië), Univerza v Ljubljani (Slovenië), Deutsche Umwelthilfe (Duitsland), GIP-CRPGE (Frankrijk), Orseg National Park (Hongarije), BoerenNatuur.NL (Nederland), Sveriges Landbrusiniversitet (Zweden), Comunidad de Madrid (Spanje), Deutscher Bauernverband (Duitsland), Unione Comuni Garfagnana  (Italië), Stiftung Rheinische Kulturlandschaft (Duitsland), Bornholms Regionskommune (Denemarken)

Foto’s

SAM_4010
20191203_SAM_4044_a

Realisaties

Veel interesse voor collectieve en resultaatsgerichte benaderingen voor agrarisch natuurbeheer.

Op dinsdag 03/12/2019 hielden we een eerste praktijk Innovatielab in Leuven. Doel van deze denkdag was om met mensen uit de praktijk (landbouwers en andere geïnteresseerden) na te denken over een aantal innovatieve contractvormen. Naast voorbeelden uit Vlaanderen, kwamen ook inspirerende cases uit Nederland en Ierland aan bod. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek en reflecteerden over mogelijke kansen en knelpunten hiervoor voor toepassing in Vlaanderen.

Persbericht 05/06/2023

Reflecties door projectpartners

Met steun van