Pajottenland

Agrobeheergroepen

Pajottenland

Oprichting

2021

Thema

Landschap, Biodiversiteit

Gebied

Vlaams-Brabant
Contactpersoon

Joost-Pim Balis
016 28 64 28
joostpim.balis
@boerennatuur.be

Voor lokale actoren is een organisatie als ‘Boerennatuur Vlaanderen’ of ‘Werkers in aanneming’ met hoofdzetel in ‘Leuven’ soms nogal ver. Zo hebben we gemerkt dat bijvoorbeeld gemeentebesturen makkelijker rechtstreeks naar de landbouwers (die lokaal actief zijn) bellen.

Een aantal landbouwers in het Pajottenland worden via ‘Werkers in aanneming‘ (voorheen agro|aanneming) al langer ingeschakeld voor oa. het onderhoud van rietvelden, houtkantenbeheer, onderhoud van wandelpaden, scheren van hagen en diverse maaiwerken. Een aantal van deze werken kwamen voort uit het PDPO-project ‘Loket Onderhoud Buitengebied in West-Brabant‘ dat liep van 2018 tot 2020. Daarnaast hebben een aantal landbouwers ook bloemenranden ingezaaid in kader van het Interreg-project ‘FABulous Farmers’.

Op 18 februari 2021 werd de agrobeheergroep Pajottenland opgericht met een dubbele werking

  • Sterker inzetten op landschapsbeheer: houtkantenbeheer, allerhande maaiwerken, begrazing met schapen, scheren van hagen, …
  • Een structurele opvolging van de bloemenranden met kennisdeling over natuurlijke plaagbestrijding door het aantrekken van nuttige insecten.

De agrobeheergroep is werkzaam in het ruime Pajottenland en een deel van de Zennevallei.

 

Lokaal aanspreekpunt: Geert Heremans: 0496 23 45 39 – heremans.geert@telenet.be

Werkingsgebied

Acties

Pers- & demomoment voorstelling ABG Pajottenland

Foto’s landschapsbeheer

MeTTeS 2020 houtkanten-18
DSC_0018
MeTTeS 2020 klepelaar-5

Foto’s bloemenranden

DSC_0226
DSC_0587
DSC_0029