Webinar – Aan de slag met functionele bloemenranden

Datum

Thema

Biodiversiteit

Gebied

Online ,
Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Contactpersoon

Ine Deroo
+32 497 81 27 17
ine.deroo
@boerennatuur.be

Wanneer?
Donderdag 2 februari 2023
20u – 21u

Waar?
In je eigen kot

Toegang?
Gratis
Inschrijven noodzakelijk

Een goede bloemenrand trekt veel nuttige insecten aan, onder andere natuurlijke vijanden die plagen kunnen bestrijden in de aanpalende landbouwgewassen. Deze nuttige en gratis dienst van de natuur noemen we functionele agrobiodiversiteit of FAB.  

Hiermee zijn we de voorbije jaren ook aan de slag gegaan in het project FABulous Farmers. De randen die we bij landbouwers in het Pajottenland en de Merode inzaaiden werden elke zomers gemonitord door HOGENT en Biobest. Ze telden het aantal nuttige insecten, de plaagdruk in de gewassen en de interactie tussen beiden. Nu al die beestjes opgeteld zijn, hebben we heel wat interessante resultaten die we graag met jullie delen in deze webinar. Ook geven we graag uitleg over hoe je nu ook zelf zo efficiënt mogelijk kan monitoren in je gewassen. 

Sprekers: Boerennatuur Vlaanderen, Biobest, HOGENT

Ook in het project Rodeland (Oost-Vlaanderen) zaaiden heel wat landbouwers een specifiek bloemenmengsel in om functionele agrobiodiversiteit te stimuleren.

Via het plattelandsproject (PDPO) ‘Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland’ willen de partners van het Rodelandproject land- en tuinbouwers uit Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele ondersteunen om samen te werken rond bloemenranden, bodemkwaliteit en kleine landschapselementen.

Logo Oost-Vlaanderen