Eén zwaluw maakt de lente niet?

Nieuws

Nieuwsberichten

Eén zwaluw maakt de lente niet?

Datum

Thema

Biodiversiteit

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Contactpersoon

Maaike De Ridder
+32 476 33 30 53
maaike.de.ridder
@boerennatuur.be

Belgische vogelspotters telden in maart iets meer dan 300 boerenzwaluwen. Deze gevederde luchtacrobaten vormen een dappere voorpost. In april gaan zo’n 30 000 boerenzwaluwen op zoek naar een nestplaats. Het ideale moment dus om een plekje vrij te maken en zo de lente vrolijk kwetterend binnen te halen.  

Maaike De Ridder, Projectcoördinator Boerennatuur Vlaanderen

Hun naam zegt het zelf: ‘boeren’zwaluwen en landbouwbedrijven vormen een perfecte match. Deze kleine trekvogels maken het liefst hun bedje in een open schuur en appreciëren vooral koeien en paarden als naaste buren. Hoewel de boerenzwaluw nog steeds in grote getale onze contreien bevolkt, daalt hun aantal langzaamaan. Dat heeft te maken met factoren als verminderde nestgelegenheid en insecticidengebruik.

Je herkent de boerenzwaluw makkelijk aan zijn gevorkte staart en vooral aan zijn roodbruine kleur aan de voorzijde van zijn kopje. © Vilda, Y. Adams

Zwaluw zoekt boer

Je kan voor de boerenzwaluw kunstnesten ophangen maar ze kunnen ook zelf hun nest bouwen als ze voldoende modder dichtbij vinden. Een nat tractorspoor of een modderpoel is reeds voldoende. Verder houden boerenzwaluwen van een donker hoekje in de schuur dichtbij de zoldering en weg van tocht. Voorzie steeds een vrije aanvliegroute naar het (kunst)nest. Is je loods of schuur niet permanent geopend, dan volstaat een opening van 30 op 10 cm, liefst op enige hoogte zodat de boerenzwaluw letterlijk geen vogel voor de kat wordt. Ook lijmstrips laat je best achterwege, deze beschadigen de vleugels en de zwaluw haalt een pak meer insecten uit de lucht dan die strips (maar liefst 500 000 insecten per seizoen per zwaluw!).

Gewoontedieren

Nesten laat je best hangen nadat de boerenzwaluwen wegtrekken, ze komen volgend jaar immers graag terug naar dezelfde plek. Weinig onderhoud dus én een gekend warm nest voor de zwaluwen. Mochten uitwerpselen toch voor problemen zorgen, voorzie dan wat kranten, hang een plankje 50 cm onder het nest of strooi wat zand op die plek. Zorg je eveneens voor bloeiende bermen en graslanden in combinatie met een portie open water, dan heb je alle troeven in huis om je te vergapen aan boerenzwaluwen die scheerlings boven het wateroppervlak hun portie muggen verschalken.

Dit open kunstnest is ook deel van het boerennatuurpakket. © Boerenbond, K. Thielemans

Nestkasten via VLIF-steun

De aankoop en plaatsing van nestkasten wordt 100% gesubsidieerd tot een maximumbedrag van 165 euro per nestkast (excl. BTW). De plaats en hoogte van de nestkast is afgestemd op de vogelsoort en als de nestkast niet beschut is, hang je ze met het invlieggat naar het oosten om slagregen te vermijden. Nestkasten blijven minstens 5 jaar hangen.

Interesse in een gebundelde portie biodiversiteit? Check het boerennatuur-pakket via www.boerennatuur.be/boerennatuurpakket. Hierin vind je naast een op maat gemaakte steenuilenkast ook een mooi bijenhotel, het afgebeelde nest voor de boerenzwaluw en als optie een akoestische wildredder.

Meer informatie over deze niet-productieve VLIF-steun? Contacteer ons gerust via npi@boerennatuur.be of op 016 28 60 41.

Met steun van

Dit demonstratieproject wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).