Patrijzen en bijen laten hun stem horen in Brussel!

Datum

Thema

Biodiversiteit

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Contactpersoon

Korneel Verslyppe
0470 36 31 01
korneel.verslyppe
@boerennatuur.be

Op dinsdag 30 mei was het verzamelen geblazen in de gebouwen van het Europees Comité van de Regio’s in Brussel. Het PARTRIDGE project en het Beespoke project, beide Europese projecten gefinancierd vanuit het Europese Interreg North Sea Region programma, bundelden hun krachten en deelden er hun beleidsaanbevelingen en oplossingen voor meer biodiversiteit in ons landbouwgebied.

Boerennatuur Vlaanderen is sinds 2016 partner in het PARTRIDGE project.  We coördineerden het demogebied Isabellapolder in Boekhoute, waar we de afgelopen 6 jaar samen met 16 landbouwers heel wat praktijkkennis en expertise opbouwden.

De patrijs is een paraplusoort, wat wil zeggen dat wat we doen voor de patrijs ook ten goed komt aan tal van andere soorten in het landbouwgebied. © Francic Buner, GWCT

In het Beespoke project lag de focus op de bescherming van bestuivers, zoals zweevliegen en bijen, en de bestuiving van landbouwgewassen.

Uit beide Europese projecten komen vanuit de praktijk een hele reeks beleidsaanbevelingen naar boven van hoe het agrarisch natuurbeheer in Europa verder geoptimaliseerd kan worden om biodiversiteitsverlies tegen te gaan en bestuivers te stimuleren. Aangezien het Europees beleid richtinggevend is voor het nationale beleid, was Brussel de ideale locatie om onze beleidsaanbevelingen te delen.

Een ruime groep van 200 Europese beleidsmakers, wetenschappers, landbouwers, jagers en adviseurs volgden zowel fysiek als online de uiteenzetting. © Francis Buner, GWCT

Vanuit het PARRIDGE project wordt onder meer de nadruk gelegd op het belang van samenwerking tussen stakeholders op het terrein, de nood aan gratis ondersteuning en advies van landbouwers en de belangrijke rol die overheden spelen om dit nog meer te faciliteren.

Mrs. Bee and Mr. PARTRIDGE aan het woord over de uitdagingen en oplossingen voor bijen en patrijzen in het landbouwgebied. © Jochem Sloothaak, Brabants Landschap

Afsluitend was er een paneldiscussie waar diverse partijen hun kijk gaven over de aanbevelingen uit de verschillende presentaties. Zo ook Laurent Govaert, een jonge akkerbouwer uit Sint-Laurens en actief in ons demogebied Isabellapolder. Hij riep op tot meer flexibiliteit m.b.t. de beheermaatregelen en gaf aan dat ook het economische aspect zoals voldoende hoge vergoeding voor de gevraagde inspanningen belangrijk blijft. Ook het zien van resultaat motiveert en is iets wat richting de consument en bredere maatschappij in de verf gezet mag worden.

Zelf benieuwd naar de resultaten van het PARTRIDGE project? Mis dan zeker niet ons event op vrijdag 30 juni!

Herbekijk de presentaties

Met steun van