Nieuws
Het goede voorbeeld geven!
Datum
Thema
Gebied
Korneel Verslyppe
0470 36 31 01
korneel.verslyppe
@boerennatuur.be
Het goede voorbeeld geven, dat is exact wat Boerennatuur Vlaanderen de afgelopen 6 jaar gedaan heeft in het PARTRIDGE demonstratiegebied Isabellapolder in het Oost-Vlaamse Boekhoute (Assenede). Dit 500 ha grote gebied is een vlak, open akkerbouwlandschap in het Noorden van het Meetjesland, vlak tegen de Nederlandse grens. Sinds 2016 werken de lokale landbouwers en wildbeheereenheden er samen, met als gemeenschappelijk doel het verbeteren van de patrijzenpopulatie en de biodiversiteit in het algemeen.
Het demonstratiegebied Isabellapolder is één van de 10 demonstratiegebieden in het Europese project PARTRIDGE. In elk van deze demonstratiegebieden startten we eind 2016 met de doelstelling om de biodiversiteit er met 30% te doen toenemen. De patrijs fungeert als symboolsoort, want waar de patrijs het goed doet, gaat het ook goed met de biodiversiteit!
‘Bottum-up’ was het toverwoord. Samen met de lokale landbouwers, jagers en projectpartners creëerden we extra kwaliteitsvol habitat in ons Vlaamse demonstratiegebied. Momenteel omvat dit 12% van het gebied, wat ver boven onze doelstelling van 7% ligt. Naast de akkervogel-beheerovereenkomsten van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bestaat dit habitat hoofdzakelijk uit innovatieve maatregelen zoals bloemenblokken, keverbanken, een kievit-akker en braakstroken.
Patrijzen, hazen en broedvogels werden en worden er op een gestandaardiseerde manier geteld door het Instituut voor Natuur – en Bosonderzoek, samen met enkele vrijwilligers. Voor elk van de 10 demogebieden is er ook een referentiegebied waar geen extra habitatmaatregelen worden genomen en waar ook gemonitord wordt. Zo kunnen onze aanpak en maatregelen in het demonstratiegebied geëvalueerd worden. Voorlopig is het nog even wachten op de resultaten van het PARTRIDGE project. Deze worden halfweg 2023 verwacht. Benieuwd? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en ontvang als eerste alle resultaten!
Doorheen de jaren mochten we heel wat groepen van landbouwers, beleidsmakers en andere stakeholders ontvangen in ons demogebied. Zo konden we de inspanningen van de lokale landbouwers en jagers tonen en laten zien hoe landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan. De experimentele maatregel bloemenblokken mondde zelfs uit in een nieuw type beheerovereenkomst bij de Vlaamse Landmaatschappij.
Onze aanpak, biodiversiteits-inspanningen en activiteiten werden recent gebundeld in een digitale en interactieve storymap waarbij enkele zaken worden uitgelicht. Ontdek het via onderstaande link:
Met steun van